Zapečena boranija
Potrebno je:
1/2 kg boranije
150 g šargarepe
150 g crnog luka
3 veća češnja belog luka
suvi biljni začin i mleveni biber -po ukusu
ulje
Zaprška:
40 ml ulja
1 kašika brašna
2 kašičice aleve paprike
Preliv:
3 jajeta
1/2 l mleka
1 čaša (od 180g) kiselog mleka
suvi biljni začin i mleveni biber-po ukusu
Priprema:
1. Boraniju iseći na četiri dela (možete koristiti i kupovnu, zamrznutu, boraniju koja je već isečena), Šargarepu očistiti i iseći na krugove, a crni i beli luk sitno iseckati
2. U odgovarajuću posudu sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti crni luk, šargarepu, boraniju i beli luk (dodati sve zajedno, ne treba posebno dinstati luk). Promešati i posuti začinima (suvi biljni začin i biber). Povrće dinstati na srednjoj temperaturi dok ne omekša (ako je potrebno doliti vrlo malo vrele vode u toku dinstanja). Kada je povrće omekšalo napraviti zapršku i uključiti rernu da se zagreje na 190 stepeni.
3. Zaprška: Staviti ulje da se zagreje u manju posudu. Na zagrejano ulje dodati brašno, promešati da nema grudvica i pržiti 1 minut. Zatim dodati alevu papriku, promešati da se paprika sjedini sa brašnom i skloniti sa vatre.
4. Izdinstano povrće prebaciti u odgovarajući, podmazani, pleh. Preko sipati zapršku i promešati. Sve preliti prelivom i blago promešati (za preliv, jaja umutiti žicom za mućenje, dodati mleko, kiselo mleko i dobro sve sjediniti. Na kraju posuti začinima). Staviti jelo u zagrejanu rernu da se zapeče.
Boraniju poslužiti sa salatom po želji. Ja sam koristila tarator salatu, koja je izvsna za ovu vrućinu, a i jako se lepo slaže sa boranijom
1/2 kg boranije
150 g šargarepe
150 g crnog luka
3 veća češnja belog luka
suvi biljni začin i mleveni biber -po ukusu
ulje
Zaprška:
40 ml ulja
1 kašika brašna
2 kašičice aleve paprike
Preliv:
3 jajeta
1/2 l mleka
1 čaša (od 180g) kiselog mleka
suvi biljni začin i mleveni biber-po ukusu
Priprema:
1. Boraniju iseći na četiri dela (možete koristiti i kupovnu, zamrznutu, boraniju koja je već isečena), Šargarepu očistiti i iseći na krugove, a crni i beli luk sitno iseckati
2. U odgovarajuću posudu sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti crni luk, šargarepu, boraniju i beli luk (dodati sve zajedno, ne treba posebno dinstati luk). Promešati i posuti začinima (suvi biljni začin i biber). Povrće dinstati na srednjoj temperaturi dok ne omekša (ako je potrebno doliti vrlo malo vrele vode u toku dinstanja). Kada je povrće omekšalo napraviti zapršku i uključiti rernu da se zagreje na 190 stepeni.
3. Zaprška: Staviti ulje da se zagreje u manju posudu. Na zagrejano ulje dodati brašno, promešati da nema grudvica i pržiti 1 minut. Zatim dodati alevu papriku, promešati da se paprika sjedini sa brašnom i skloniti sa vatre.
4. Izdinstano povrće prebaciti u odgovarajući, podmazani, pleh. Preko sipati zapršku i promešati. Sve preliti prelivom i blago promešati (za preliv, jaja umutiti žicom za mućenje, dodati mleko, kiselo mleko i dobro sve sjediniti. Na kraju posuti začinima). Staviti jelo u zagrejanu rernu da se zapeče.
Boraniju poslužiti sa salatom po želji. Ja sam koristila tarator salatu, koja je izvsna za ovu vrućinu, a i jako se lepo slaže sa boranijom
Коментари
Постави коментар