Pečeni pileći bataci
Potrebno je:
12 komada pilećih bataka
Marinada za pileće batake:
1 kašika soja sosa
2 kašičice čili sosa ili 1 kašičicu čilija u prahu
2 kašičice meda
1 kašičica dižon ili običnog senfa
2 kašike majoneza
1/2 kašičice kumina
5 kašika jogurta
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica začinske paprike
1 kašičica suvog biljnog začina
2 veća čena belog luka
Povrće:
1/2 kg krompira
3 srednje šargarepe
200 g tikvica
250 g šampinjona
1 veći ljubičasti luk
3 veća čena belog luka
Priprema:
Ovaj stalak za batake sam naručila preko Vitapur.rs.
1. Marinada: U odgovarajuću posudu sa poklopcem, u kojoj ćete smestiti i batake, staviti sve sastojke za marinadu (beli luk pritisnuti kroz presu za beli luk ili ga sitno iseckati). Žicom dobro sjediniti sve sastojke. U pripremljenu marinadu ubacivati pileće batake, komad po komad, i svaki dobro uvaljati u marinadu. Poklopiti posudu i ostaviti u frižider preko noći.
2. Povrće: Krompir očistiti i iseći na četvrtine. Šargarepu iseći uzdužno, pa je zatim iseći na 2-3 komada (zavisi od veličine šargarepe). Tikvice iseći na krugove, debljine 1cm, pa svaki krug iseći na pola. Šampinjone samo prepoloviti. Ljubičasti luk iseći na deblje režnjeve, a beli luk samo iseći uzdužno na pola.
Svo pripremljeno povrće staviti u veću vanglicu. Posuti sa suvim biljnim začinom i mlevenim biberom, po ukusu. Preliti sa tri kašike ulja i dobro promešati.
3. Stalak za batake staviti u odgovarajuću posudu. U posudi rasporediti pripremljeno povrće. Izvaditi pileće batake iz frižidera. Svaki batak zakačiti na odgovarajuće meso na postavljenom stalku. Silikonskom četkicom ih još malo premazati marinadom, a ostatak marinade premazati preko povrća.
4. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Žicu u rerni staviti na prvu rešetku od poda rerne, pa ubaciti pripremljeno jelo. Peći jedan sat, odnosno dok meso ne dobije lepu rumenu boju.
Коментари
Постави коментар