Čizkejk sa belom čokoladom


 

Kora:

250 g mlevenog plazma keksa
50 g mlevenih lešnika ili badema
2 kašike nugat krema (po izboru)
100 g istopljenog maslaca
100 ml mleka

Fil sa malinama:

200 g malina
2 kašike šećera
1 kesica vanilinog šećera
1 kašika gustina
2 kašike vode

Beli fil:

1/2 kg sitnog neslanog sira
160 g prah šećera
1 kašičica arome vanile
250 ml slatke pavlake
1 kesica želatina u prahu

Ganaš od bele čokolade:

200 g bele čokolade
100 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Kora: Obruč kalupa vel. 22cm obložiti providnom folijom i staviti ga na sredinu tacne za tortu. 
Mlevenu plazmu staviti u vanglicu. Dodati mlevene lešnike (ja sam ih prethodno malo ispekla, samo da dobiju na jačini arome), nugat krem (eurokrem, nutelu...), istopljeni maslac i mleko. Rukom sjediniti sastojke i prebaciti smesu unutar postavljenog obruča. Kašikom formirati koru. Staviti je u frižider.

2.  Fil sa malinama: Zamrznute maline staviti u manju šerpicu. Dodati šećer i vanilin šećer. U provrele maline dodati gustin koji je rastvoren u vodi. Kuvati uz neprestano mešanje dok se maline ne zgusnu. Ostaviti da se prohlade, povremeno promešati da se ne uhvati korica na površini. Izvaditi koru iz frižidera i kada maline budu mlake sipati ih ravnomerno preko kore. Staviti ponovo u frižider. 

3. Beli fil: Želatin staviti u odgovarajuću posudu i preliti ga sa 4 kašike hladne vode. Promešati i ostaviti da želatin nabubri. Sitan sir staviti u vanglicu, dodati prah šećer, aromu vanile i mikserom umutiti. Posebno umuti slatku pavlaku i dodati je u sir iz dva puta. Umutiti. Nabubreli želatin staviti na tihu vatru da se otopi (ne sme da provri), pa ga sipati u fil. Mikserom sve sjediniti. Ko želi da mu fil bude čvrći neka stavi dva želatina. Vrati tortu u frižider da se beli fil stegne. 

4. Ganaš: Izlomiti belu čokoladu i staviti je u manju šerpicu. Dodati slatku pavlaku (ako nađete mlečnu ona je najbolja, a može i biljna. Ja sam jedanput pravila i sa pavlakom za kuvanje sa 20%mm i bila sam zadovoljna) i staviti da se otopi na tihoj temperaturi (ne sme da provri). Neprestano mešati sve dok se ne dobije gladak fil. Skloniti sa vatre i ostaviti da se 1-2 minuta prohladi. Izvaditi tortu iz frižidera i preliti je sa belim ganaš kremom. Najbolje je tortu ostaviti preko noći u frižideru i narednog dana je poslužiti. 
Tortu, po želji, možete ukrasiti blanširanim listićima badema.

Tortu sam pravila po receptu Julie Radojević.

Коментари

Популарни постови