Kroketi sa krompir pireom
Potrebno je:
300 g krompir pirea
200 g oštrog brašna
60 g kukuruznog brašna
1 jaje
20 g otopljenog maslaca
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica karija
1/2 kašičice belog luka u prahu
1/2 kašičice soli
1 kašičica dimljene aleve paprike
Fil:
100 g kačkavalja (čedar, edamer, trapist...)
Smesa za pohovanje:
2 jaja
100 g prezli
100 g brašna
Priprema:
Ovo je sjajan recept kako da iskoristite ostatak krompir pirea. Kroketi su ukusni topli i hladni.
1. Krompir pire staviti u vanglicu. Dodati mešavinu pšeničnog brašna, kukuruznog brašna, praška za pecivo i soli. Ubaciti žumanca, rastopljeni maslac, mleveni biber, kari, beli luk u prahu i dimljenu alevu papriku (može i obična aleva paprika). Zamesiti testo. Testo malo duže mesiti i ako treba dodati još malo pšeničnog brašna (količina brašna zavisi i od čvrstine krompir pirea). Umešeno testo treba da ostane po malo lepljivo.
2. Testo staviti na pobrašnjenu podlogu. Posuti ga sa brašnom i polako razviti, debljine 3-4 mm. Iseći prvo krajeve testa, koje će te, takođe, iskoristiti za krokete, pa ostatak testa iseći na veće pravougaone delove. Na početku svakog isečenog dela staviti po prutić kačkavalja, saviti stranice i testo uviti u rolatić. Uvijeni rolatić nekoliko puta "izvaljajte" po stolu, da bi se bolje formirao.
3. Ako vam je lakše, testo možete kidati u komadiće, staviti ga na dlan leve ruke, malo ga raspljeskati, staviti komadić kačkavalja, pa oblikovati lopticu. Dlanovi moraju biti nauljeni. Sami odaberite način spremanja.
4. Uvijene rolatiće prvo uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezle. Formirane rolatiće pržiti na umerenoj temperaturi (meni su ringle jačine od 1-9, ja sam ih pržila na 6) u zagrejanom ulju. Ulja treba da bude do pola rolatića, kada ih poređate u tiganj da se prže. Kada donja strana porumeni, polako ih okrenuti da se isprži i druga strana. Pržene krokete vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
5. Poslužiti ih uz prilog po želji.
Коментари
Постави коментар