Musaka sa pirinčem i povrćem




Sastojci za pirinač:

2 čaše od jogurta (od 180 ml) pirinča
4 čaše vode
1/2 kašičice soli
1 kašičica suvog biljnog začina
1 kašičica mlevenog bibera
1 srednja glavica ljubičastog luka
4 srednje kisele paprike
 3 kašike ulja
1 kašičica kurkume

Fil:

300 g očišćenog spanaća
200 g šampinjona
1 srednja glavica ljubičastog luka
2 srednje šargarepe
2 čena belog luka
1 kašičica suvog biljnog začina
100 ml ulja

Priprema:

1. Pirinač: Ljubičasti luk iseckati sitno, a kiselu papriku iseckati na kockice. Na malo ulja, vrlo kratko, propržiti luk i papriku (pet minuta, ne treba više). Skloniti sa vatre. Pirinač dobro isprati pod hladnom vodom. Četiri čaše vode sipati u dublju posudu, dodati so i ulje, pa staviti da provri. U provrelu vodu ubaciti pirinač, promešati, smanjiti temperaturu i poklopiti posudu. Na tihoj vatri kuvati pirinač (ne mešati ga) sve dok ne ostane vode samo pri dnu. Skloniti ga sa vatre (probajte, trebalo bi da je skuvan) i ubaciti mleveni biber, suvi biljni začin i kurkumu. Blago promešati, poklopiti i ostaviti na stranu.

2. Fil: Spanać iseći na trake, šampinjone na listiće, ljubičasti i beli luk sitno iseckati, a šargarepu krupno izrendati. Ulje staviti u odgovarajuću posudu i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje staviti ljubičasti luk i šargarepu. Dinstati pet minuta. Dodati šampinjone, beli luk i spanać. Nastaviti dinstanje dok ne ispari voda koju spanać pusti. Zatim posuti suvim biljnim začinom (probati i ako treba dosoliti), promešati i skloniti sa vatre. 

3. U prohlađeni pirinač dodati proprženi luk, papriku i promešati. Tepsiju veličine 30cm podmazati uljem i staviti pola količine pirinča. Poravnati kašikom. Preko rasporediti fil. I sve prekriti ostatkom pirinča. Poravnati. Preko preliti sa 100 ml ulja i alevom paprikom naznačite kocke. Prekriti tepsiju alu folijom i staviti je u tagrejanu rernu na 200 stepeni,  20 minuta.


Коментари

Популарни постови