Pirinač sa povrćem


 

Sastojci za spremanje pirinča:

200 g basmati pirinča
600 ml vode
20 g maslaca
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice mlevenog bibera

Sastojci za povrće:

240 g svežih paprika (mešavina zelene, crvene i žute paprike)
200 g šampinjona
80 g šargarepe
100 g graška
200 g slatkog kupusa
100 g kukuruza šećerca
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica suvog biljnog začina
1 kašičica karija
100 ml ulja

I još:

80 g krupnije mlevenog kikirikija

Priprema:

1. Pirinač: Pirinač dobro isperite, naliti ga hladnom vodom i ostaviti 30 minuta. U dublju posudu u kojoj će se kuvati pirinač sipati vodu u odnosu 1:3 (jedna mera pirinča na tri mere vode - kod mene je to bilo 600 ml vode) i staviti da se zagreje do ključanja. Dodati oceđeni pirinač, posoliti i ubaciti iseckani maslac. Poklopiti posudu i na tihoj vatri kuvati oko 10 minuta (ne meša se). Čim pirinač omekša (pazite da ga ne prekuvate, ne mora da upije svu vodu) skloniti ga sa vatre i dobro ocediti. Dodati so i mleveni biber i blago promešati. Ostaviti pirinač na toplom, dok se spremi povrće. 

2. Skuvati grašak i kukuruz šećerac (možete da koristite i iz konzerve, lakša varijanta). Ocediti vodu i ostaviti na stranu. Paprike očistiti od semenki i iseći na trake, isto iseći i šargarepu. Šampinjone iseći na listiće. Kupus iseći na tanka rezanca, kao za salatu.

3. Sipati ulje u odgovarajuću posudu i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti paprike, šargarepu, šampinjone i kupus. Promešati i pržiti na srednje jakoj vatri (meni je jačina ringle od 1-9, ja sam pržila na 7). U toku prženja više puta promešati povrće. Povrće pržite 10 minuta, da bi ostalo hrskavo. Dva-tri minuta pri kraju prženja ubaciti kuvani grašak i kukuruz. Dobro promešati. Na kraju prženja posuti mlevenim biberom, suvim biljnim začinom i karijem. Promešati i skloniti sa vatre. U povrće dodati pirinač, kikiriki i blago promešati.

4. Poslužiti sa soja sosom.  

Коментари

Популарни постови