Pogača u listićima




Potrebno je:

1/2 kg brašna T-400 + 40 g brašna
200 ml toplog mleka
100 ml tople vode
80 ml jogurta
1 belance
1 kašika soka od limuna
1 kašika šećera
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone

Za premazivanje pogače:

1 žumance
1 kašika mleka
1 kašičica ulja

Priprema:

1. Jogurt sipati u dublju čašu, dodati sodu bikarbonu, promešati i ostaviti da se soda aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer, so i prašak za pecivo. Promešati. U sredini brašna napraviti udubljenje, pa sipati sok od limuna, mleko, vodu, dodati belance i jogurt sa aktiviranom sodom. Na radnom delu sipati malo ulja u čaši i staviti pored vanglice, trebaće vam za doradu testa. 

2. Zamesiti testo. Dodati postepeno još 40 g brašna i umesiti ga (testo će i dalje da bude blago lepljivo, ali tako i treba). Nauljite ruku i testo oblikujte u loptu. Podignite ga i uljem podmažite dno i stranice vanglice. Spustite testo, prekriti vanglicu samolepljivom folijom (ili plastičnom, običnom, kesom) i ostaviti testo da odmori 10 minuta. Zatim ga prebaciti na pobrašnjenu podlogu, izdužiti ga rukama u oblik valjka i podeliti ga na osam jednakih delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu, poređati jufkice preko pobrašnjene radne podloge, prekriti ih samolepljivom folijom i ostaviti 20 minuta (da se testo odmori i da se lakše razvije). 

3. Za to vreme na tihoj temperaturi rastopiti 80 g maslaca i 40 ml ulja. Uzeti prvu jufkicu i na pobrašnjenoj podlozi (i jufkicu prilikom razvijanja posipati brašnom) je razviti u krug veličine 20cm. Premazati je sa dve kašike rastopljene masnoće (koja se drži na toplom). Razviti drugu jufkicu i staviti je preko premazane kore. I nju premazati sa dve kašike masnoće. Isti način ponoviti i sa ostalim jufkicama, s tim što se zadnja korica ne premazuje. Tako premazane kore prekriti samolepljivom folijom i ostaviti 15 minuta. 

4. Razvijene kore (posle proteka datog vremena) prebaciti na širi deo radne površine, koja je posuta brašnom. Testo blago oklagijom (ne pretiskati jako) razviti u krug veličine 50cm. Krug testa obilno premazati sa rastopljenom masnoćom (3-4 kašike) i testo čvrsto uviti u rolat (testo uvek blago povući prema sebi, pa uviti...). Rolat saviti u oblik puža, staviti ga na uljem podmazanu posudu, prekriti samolepljivom folijom i ostaviti u frižider na pola sata. 

5. Tepsiju veličine 30cm podmazati maslacem (možete i masnoćom ako vam je ostala od premazivanja testa). Uzeti veći komad pek papira i na njemu octrati dno tepsije. Zatim pek papir preokrenuti i ocrtani krug će vam biti smernica za razvijanje testa. 

6. Izvaditi testo iz frižidera, staviti ga na pek papir i oklagijom ga razviti u veličini obeleženog kruga. Razvijeno testo, zajedno sa pek papirom, prebaciti u podmazanu tepsiju. Ako treba rukom ga još malo ispretisakati da se popuni dno tepsije.  pogaču premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja. Viljuškom možete da je išarate, praveći zubcima viljuške koncentične krugove. Rernu zagrejati na 200 stepeni i staviti pogaču da se peče. Peći je dok ne dobije lepu rumenu boju.

7. Pečenu pogaču prebaciti na veću kuhinjsku krpu i umotati je da se prohladi. Pogaču zatim izlomite i uživajte u predivnom izgledu i još boljem ukusu. 
Pogaču možete uveče da napravite, prekriti je providnom folijom i ostaviti u frižider. Ujutru izvaditi je iz frižidera, premazati sa žumancetom i staviti da se peče. 

Recept sam videla na internetu.


Коментари

Популарни постови