Svinjsko meso u zagrljaju povrća


 

Potrebno je:

800 g svinjskog mesa od buta
200 g šargarepe
200 g crnog luka
3-4 češnja belog luka
3-4 srednja krompira
2 kruga limuna, isečena debljine 1cm
250 g prokelja
200 g svežih paprika
1 kašičica kumina
1 kašičica mlevenog bibera
2 kašičice suvog biljnog začina
200 ml belog vina
50 ml ulja

Priprema:

1. Meso iseći na kocke. Šargarepu iseći na pola, pa svaku polovinu preseći uzdužno na pola, crni luk iseći na režnjeve, beli luk samo preseći na pola, krompir iseći na četvrtine i paprike iseći na trake, širine 1cm, pa trake preseći na pola. Prokelj oprati i iseći samo malo donji, drvenasti, deo. Limun pre upotrebe staviti u vodeni rastvor sa sodom bikarbonom, zatim ga dobro isprati pod mlazom tople vode i iseći ga zajedno sa koricom. 

2. Odgovarajuću posudu za pečenje premazati uljem. Rernu zagrejati na 200 stepeni. U vanglicu staviti pripremljeno meso, šargarepu, crni luk, beli luk i krompir. Posuti sa suvim biljnim začinom, biberom i kuminom (začine možete dodati po vašem ukusu). Promešati dobro i izručiti u pripremljenu posudu. Preliti sa 50 ml ulja. Staviti preko isečeni limun, preliti sa vinom i posudu dobro prekriti folijom. Staviti da se peče 1sat i 15 minuta (vreme se računa kada tečnost u posudi provri). Zatim izvaditi posudu, pažljivo skloniti foliju, ubaciti prokelj i papriku, blago promešati i ponovo dobro prekriti folijom. Vratiti u rernu na još 15 minuta. 

3. Jelo je veoma ukusno, tako da će se dopasti i onima koji ne vole baš mnogo povrće.

Коментари

Популарни постови