Testenina u alfredo sosu



Potrebno je:

250 g testenine
30 g maslaca
40 g rendanog parmezana (1 kesica)
1 veći čen belog luka
300 ml pavlake za kuvanje
100 g mesnate dimljene slanine
2 kašičice soli
1 kašičica origana 
100 ml vode u kojoj se kuvala testenina

Priprema:

1. U dublju posudu sipati 1,5 l vode, dodati kašičicu soli i staviti da provri. U provrelu vodu ubaciti testeninu (izbor testenine je na vama), promešati i ostaviti da se kuva. Meni se testenina kuvala 6 minuta, ali dužina kuvanja zavisi od šporeta i od toga da li volite više ili manje kuvanu testeninu. Najbolje, posle šest minuta probati da li treba još da se kuva ili ne treba.

2. Dok se testenina kuva u drugoj posudi otopiti maslac. Dodati sitno iseckani beli luk i pržiti na tihoj temperaturi samo toliko da luk pusti svoju aromu. Dodati iseckanu slaninu (iseckati je na trake ili kockice, po želji) i pržiti 3-4 minuta. 

3. Ocediti testeninu i sačuvati 100 ml vode u kojoj se kuvala. U posudi sa slaninom sipati pavlaku za kuvanje i promešati. Čim pavlaka provri, ubaciti parmezan, odvojenu vodu u kojoj se testenina kuvala, so i origano. Sve promešati i kuvati jedan minut.

4. U sos dodati oceđenu testeninu, promešati i poslužiti.

Recept sam videla od Sanje Milojević.

Коментари

Популарни постови