Pasulj iz rerne sa kiselim kupusom


 

Potrebno je:

350 g pasulja tetovca
250 g sitno iseckanog kiselog kupusa (na rezanca)
300-400 g dimljenih rebara
300 g slanine
2 dimljene kobasice
3 listića lovora
1,7 l vrele vode

Zaprška:

1 puna kašika masti (ili 100 ml ulja)
1 srednja glavica crnog luka
3 čena belog luka
1 kašika tucane (ljute) paprike
2 kašičice aleve paprike
1 vrhom puna kašika brašna

Još je potrebno:

1/2 kašičice mlevenog bibera
suvi biljni začin po ukusu

Priprema:

1. Pasulj staviti u odgovarajuću šerpu, preliti ga sa hladnom vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći. Narednog dana prosuti vodu, naliti hladnu vodu i staviti pasulj da provri. Kada provri, opet, prosuti vodu i isprati pasulj pod mlazom tople vode. Staviti ga u dublju šerpu (koja može u rernu - moja šerpa je bila vel. 24cm).

2. U pasulj dodati suva rebra, slaninu, kobasicu presečenu na 2-3 parčeta i lovor. Naliti sa 1,7 l vrele vode i staviti da se kuva srednjoj temperaturi. Posle pola sata ubaciti kiseli kupus i nastaviti sa kuvanjem sve dok pasulj ne bude polukuvan. Zatim izvaditi suva rebra iz pasulja i ostaviti da se prohlade, dok se spremi zaprška.

3. Zaprška: Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. U odgovarajuću posudu staviti mast (ili ulje) i staviti na tihu vatru da se rastopi. Na rastopljenu mast ubaciti sitno iseckani crni i beli luk i malo propržiti (oko 2-3 min.). Dodati brašno i pržiti jedan minut, pa dodati tucanu papriku (ko ne voli ljuto neka doda samo alevu papriku) i alevu papriku. Dobro promešati i sipati u pasulj, koji polako vri. Sve lepo promešati. Svinjska rebra očistiti od koski i vratiti ih u pasulj. Posuti pasulj sa mlevenim biberom i suvim biljnim začinom. Promešati i staviti u rernu da se peče jedan sat.

Na ovaj način spremljen pasulj morate probati da bi ste znali koliko je ukusan...




Коментари

Популарни постови