Slavski kolač
Sastojci za testo:
800 g mekog brašna T-400
100 ml mleka
100 ml vode
100 ml jogurta
100 ml ulja
1 jaje
1 belance
2 kašičice soli
1 kašika šećera + 1 kašičica šećera
1 kockica svežeg kvasca (40g)
Testo za ukrase:
100 g brašna T-400
100 g soli
2 kašike gustina
80 ml hladne vode
Za premazivanje slavskog kolača:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema:
1. U toploj mešavini vode i mleka sa dodatkom kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i kašiku šećera pa promešati. Zatim dodati jogurt, ulje, jaje, belance i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na blago pobrašnjenu podlogu i mesiti ga dok ne dobijete mekano, elastično testo koje se ne lepi za ruke. Umešeno testo vratiti u nauljenu vanglicu i prekriti ga providnom folijom. Ostaviti pola sata na toplom (ne treba puno da naraste).
2. Za to vreme napraviti testo za ukrase. Brašno, so i gustin staviti u odgovarajuću posudu i promešati. Sipati hladnu vodu i zamesiti testo. Dobija se testo kao plastelin, tako da možete da pravite ukrase po želji. Dok radite sa ovim testom neka stalno bude prekriveno providnom folijom (ili običnom kesom) da se ne osuši.
3. Dno dublje šerpe vel. 28cm prekriti pek papirom. Stranice i papir premazati maslacem. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, blago ga premesiti, oblikovati u loptu i staviti u pripremljenu šerpu. Oblikovati pogaču blagim pritiskanjem testa, ali tako da ostane slobodan prostor do stranice posude 5cm. Prekriti šerpu kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata da testo naraste (ne treba mnogo da naraste).
4. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i mleka i poređati ukrase koje ste napravili. Staviti da se peče 30 minuta. Kada površina porumeni prekriti kolač alu folijom i ispeći do kraja (probati čačkalicom da li je pečen).
5. Pečeni slavksi kolač izvaditi iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta u šerpi u kojoj se pekao. Zatim ga umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
Коментари
Постави коментар