Štrudla sa bundevom i makom


 

Testo:

550 g brašna T-400
200 ml toplog mleka
1 kašičica šećera
1/2 kockice svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog)
1 jaje
4 kašike šećera
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
200 g pirea od bundeve
30 g maslaca
3 kašike ulja
1 kašičica soli

Fil:

250 g mlevenog maka
120 ml mleka
3 kašike šećera
1 kesica burbon vanile
20 g maslaca
50 g mlevenih pečenih lešnika
100 g suvog grožđa

Za premazivanje štrudli:

1 jaje

Priprema:

1. Muskatnu bundevu (ili bilo koju drugu, samo da nije vodena) prekriti folijom i ispeći u rerni. Ja sam stavila veće parče i pekla sam sat vremena, pa odvojila koliko mi treba za štrudlu.

2. Testo: U toplom mleku sa dodatkom jedne kašičice šećera razmrviti kvasac i ostaviti da se aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer, vanilin šećer sa ukusom ruma, so i izmešati. Zatim dodati jaje, pire od bundeve, omekšali maslac, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo mesiti uz minimalno dodavanje brašna sve dok se ne dobije mekano, elastično testo. Vanglicu sa testom prekriti providnom folijom (ili običnom plastičnom kesom) i ostaviti da se testo duplira. 

3. Mleveni mak (ja sam koristila gotovu smesu maka za kolače) staviti u odgovarajuću posudu. Dodati šećer i burbon vanilu. Promešati. Preliti sa vrelim mlekom i promešati. Ubaciti maslac i mešati da se otopi. Ostaviti da se ohladi, pa dodati mlevene pečene lešnike i suvo grožđe. Promešati da se svi sastojci dobro sjedine. 

4. Uskislo testo prebaviti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na dva dela. Uzeti polovinu testa i razviti ga u pravougani oblik (ja sam štrudle pekla u plehu vel. 35cm x 20cm pa sam prema njemu i razvila testo). Na testo naneti polovinu fila i ravnomerno ga rasporediti. Uviti testo u rolat, krajeve testa uvući malo unutar testa i rolat staviti u pleh preko pek papira. Na isti način napraviti i drugu šrtudlu. Prekriti pleh kuhinjskom krpom i ostaviti da štrudle narastu. 

5. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Narasle štrudle na par mesta izbockati štapićem za roštilj, premazati ih umućenim jajetom i staviti da se peču. Ako je potrebno štrudle prekriti alu folijom, da površina ne izgori. Ja sam ih pekla 40 minuta, a najbolje je proveriti čačkalicom da li su pečene. Pečene študle prekriti kuhinjskom krpom da se prohlade, pa ih iseći.

Recept sam videla od Ane Lović Ex Davidović.

Коментари

Популарни постови