Hleb sa parenim testom
Pareno testo:
60 g brašna
100 ml vrele vode
Osnovno testo:
100 ml toplog mleka
1 kašika šećera
20 g svežeg kvasca
1/2 kašičice soli
1 jaje
300 g brašna
20 g omekšalog maslaca
Za premazivanje hleba:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema:
1. Pareno testo: U manju posudu staviti brašno i preliti ga sa vrelom vodom. Dobro žicom izmešati i ostaviti da se ohladi.
2. Osnovno testo: U vanglicu sipati toplo mleko, dodati šećer i izmrvljeni kvasac. Promešati kašikom i ostaviti pet minuta. Zatim, dodati so, jaje i izmešaj kašikom. Ubaci pareno testo, izmešaj dobro špatulom ili kašikom i dodaj brašno. Zamesi testo, prebaci ga na pobrašnjenu podlogu i mesiti ga 2-3 minuta. Testo malo rukom razvući, staviti preko omekšali maslac, preklopiti testo preko maslaca i nastaviti sa mešenjem. Mesiti sve dok se testo i maslac ne sjedine (u početku to ide malo sporije, ali kako testo duže mesite na kraju će te dobiti elastično i mekano testo). Testo oblikovati u loptu, prebaciti ga u nauljenu vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
3. Naraslo testo samo preokrenuti na radni sto i umotati ga u rolat. Rolat iseći na šest jednakih delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu. Uzeti odmah jednu jufkicu i oklagijom je razviti tanko u dužinu. Malo prstima raširiti razvijeno testo, pa od suprotne strane prebaciti pola testa do polovine razvijene jufke. Tako isto uraditi i sa strane koja se nalazi do vas. Testo se ne preklapa, samo se sastave ivice testa. Zaokrenuti testo, tako da preklop bude ispred vas. Oklagijom samo malo razvući testo i uviti ga u rolatić. Sastavni deo rolatića prstima spoji sa testom. Na isti način napraviti i ostale rolatiće testa.
4. Dno kalupa za hleb vel. 30cm x 12cm x 8cm obložiti pek papirom, a stranice premazati maslacem. Poređati rolnice, prekri ih kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu, oko 20-30 minuta. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.
5. Narasle rolnice premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti u zagrejanu rernu. Hleb peći 30-35 minuta (ako niste sigurni isprobajte čačkalicom da li je hleb pečen). Pečeni hleb prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 2-3 minuta u kalupu. Zatim ga izvaditi iz kalupa, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
Hleb je jako mekan, testo se odvaja na končiće i vuče vas da ga jedete i bez ikakvih dodataka...
Коментари
Постави коментар