Slana torta sa keksom
Kora:
300 g slanog plazma keksa
100 g maslaca
100 g kisele pavlake
Fil:
300 g kisele pavlake
300 g sitnog sira
300 g krem sira
1,5 kesica želatina
250 g kulena
3 kašike ajvara
Priprema:
1. Kora: Pleh veličine 30cm x 20cm podmazati uljem (dno i stranice) i ostaviti na stranu. Slani plazma keks samleti i staviti ga u vanglicu. Dodati otopljeni maslac i kiselu pavlaku. Rukom dobro sjediniti sastojke i masu izručiti u pripremljeni pleh. Kašikom formirati koru i dobro je ispretiskati.
2. Fil: Kulen (ili suhomesnato koje vi volite) iseći na sitne kockice. Želatin staviti u manje lonče, preliti ga sa 6 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. Kiselu pavlaku, sitan sir i krem sir staviti u vanglicu. Ručnim blenderom sjediniti sastojke. Nabubreli želatin staviti na tihu vatru i otopiti ga (ne sme da provri). U otopljeni želatin ubaciti dve kašike belog fila, dobro promešati, pa sipati u fil uz neprekidno mućenje mikserom (najmanjom brzinom). Beli fil podeliti na dva jednaka dela. U jednu polovinu fila dodati ajvar, promešati, pa ubaciti iseckani kulen. Promešati i sipati preko kore. Poravnati, pa preko ravnomerno rasporediti deugu polovinu belog fila.
3. Slanu tortu ostaviti u frižider preko noći. Narednog dana iseći tortu na štanglice i poslužiti.
Коментари
Постави коментар