Svinjski vrat u sosu
Potrebno je:
600 g svinjskog vrata bez koske
150 g kačkavalja (edamer, trapist...)
2 češnja belog luka
Sos:
50 g slanine
100 g crnog luka
200 g šampinjona
300 ml pavlake za kuvanje
1 kašičica karija
2 kašičice aleve paprike
60 ml ulja
suvi biljni začin i mleveni biber
Priprema:
1. Svinjsko meso podeli na dva dela. Kačkavalj krupno narendati, slaninicu iseckati na kockice, crni i beli luk sitno iseckati i šampinjone iseći na listiće.
2. Vatrostalnu posudu (ili manji pekač) premazati maslacem ili uljem. Poređati pola količine šnicli svinjskog vrata. Posuti sa suvim biljnim začinom i biberom po ukusu i preko staviti iseckani beli luk. Staviti preko i jednu trećinu izrendanog kačkavalja. Poređati drugu polovinu mesa i posuti začinima po ukusu. Ostaviti na stranu dok se spremi sos.
3. Sos: Ulje staviti u odgovarajuću posudu da se ugreje. Na zagrejano ulje staviti iseckanu slaninicu i iseckani crni luk. Dinstati dok slaninica ne pusti svoju aromu. Ubaciti šampinjone i dinstati da ispari voda koju su pečurke pustile. Sipati pavlaku za kuvanje i posuti kari i alevu papriku. Promešati, pa dodati suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu. Krčkati oko 2-3 minuta i preliti preko poređanog mesa. Polako, viljuškom, podići donji red mesa, da bi se sos ravnomerno rasporedio. Preko posuti ostatak narendanog kačkavalja. Staviti vatrostalnu činiju u hladnu rernu i uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Jelo peći 40 minuta. Ako pečete u pekaču, prvo zagrejte rernu pa stavite posudu unutra.
Коментари
Постави коментар