Kolač sa limunom i jabukama


 

Testo:

2 jaja
80 g šećera
150 g hladnog maslaca
1 kesica vanilinog šećera
320 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
50 ml mleka
prstohvat soli

Fil:

300 g limuna
400 g jabuka
30 g gustina
170 g šećera

Priprema:

1. Testo: Brašno staviti u vanglicu. Dodati prašak za pecivo, prstohvat soli i promešati. Ubaciti iseckani maslac i rukama ga utrljati u brašno, napraviti mrvičasto testo. Zatim dodati jaja, šećer i mleko. Umesiti testo. Testo podeliti na dva jednaka dela. Oba dela umotati u providnu foliju, pa jedan deo ostaviti u frižider, a drugi deo u zamrzivač. 

2. Fil: Mera koja je data za limun i jabuke je sa koricom. Limun oljuštiti, skloniti koštice, staviti u blender i samleti. Prebaciti limun u dublju posudu, narendati krupno oljuštene jabuke, dodati šećer i gustin. Dobro promešati i staviti da se kuva. Fil kuvati na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje, sve dok se ne zgusne. Ostaviti da se fil prohladi, da bude mlak.

3. Pleh veličine 30cm x 20cm pomazati uljem i posuti brašnom. Testo iz frižidera razviti preko pek papira u veličini pleha u kome će se peći. Oklagiom namotati testo i prebaciti ga u pleh (ako se testo i iskida ne brinite, rukom ga ponovo sastavite u plehu). Preko testa ravno merno rasporediti fil. Na kraju, preko fila krupno narendati drugu polovinu testa iz zamrzivača. 

4. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni-30 minuta. Pečeni kolač ostaviti da se potpuno ohladi, pa ga iseći na kocke.

Коментари

Популарни постови