Čizkejk kocke sa limunom
Kora:
200 g mlevenog plazma keksa
90 g otopljenog maslaca
Fil sa sirom:
600 g krem sira
260 g šećera
1 limun (izrendana kora) ili 1 kašičica ekstrata od limuna
2 kašike soka od sveže isceđenog limuna
1 kašičica ekstrata od vanile
180 g kisele pavlake
3 jaja
Fil sa limunom:
120 g šećera
2 pune kašike gustina
prstohvat soli
80 ml sveže isceđenog soka od limuna
100 ml vode
2 žumanceta
30 g maslaca
Priprema:
1. Kora: Pleh veličine 30cm x 20cm (unutrašnje mere pleha su 28cm x 16cm) obložiti pek papirom. Staviti veći papir da bude preko pleha, da bi kolač mogao lakše da se izvadi. Rernu uključiti da se zagreje na 160 stepeni. Mleveni keks staviti u vanglicu, dodati otopljeni maslac i špatulom dobro sjediniti (ja sam sve to odradila u secko). Mrvičastu smesu izručiti u pleh i poravnati. Dobro je ispretiskati kašikom da bi se formirala kora. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći koru 10 minuta.
2. Fil sa sirom: Dok se kora peče umutiti fil. U vanglicu staviti krem sir i šećer i umutiti mikserom. Dodati izrendanu koricu limuna, sok od limuna, ekstrat od vanile i kiselu pavlaku. Mikserom sve sjediniti. Na kraju dodati tri jaja, jedno po jedno. Pečenu koru izvaditi iz rerne i preliti preko krem sa sirom. Poravnati i vratiti u rernu. Temperaturu rerne povećati na 170 stepeni i kolač peći 35-40 minuta.
Čim korica malo očvrsne (da nije mnogo lepljiva) izvaditi kolač iz rerne. Fil će još da se "pomera" kada zatresete pleh, ali hlađenjem će očvrsnuti. Ostaviti ga da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga staviti u frižider dva sata, odnosno dok se fil potpuno ne stegne.
3. Fil sa limunom: Fil spremati tek kada se fil sa sirom potpuno stegao.
U manju posudu umutiti žicom za mućenje žumanca i ostaviti posudu na stranu. U drugu šerpicu staviti šećer, gustin i prstohvat soli. Sjedini žicom za mućenje. Dodati sok od limuna i vodu. Dobro žicom sjediniti sve sastojke i staviti da se kuva na umerenoj vatri uz stalno mešanje špatulom (ili drvenom varjačom) dok se sve ne otopi i provri. Vrelu šećernu smesu polako sipati u žumanca uz neprestano mešanje. Vratiti posudu sa žumancima na vatru i uz stalno mešanje kuvati oko 3-4 minuta. Skloniti sa vatre i ubaciti iseckanu maslac. Mešati dok se maslac ne otopi.
4. Izvaditi pleh iz frižidera i odmah preliti kolač sa filom od limuna. Poravnati ga i vratiti u frižider oko pola sata. Pomoću pek papira izvaditi kolač iz pleha, staviti ga na radnu površinu i oštrim nožem ga iseći na kocke.
Коментари
Постави коментар