Hleb sa krompirom
Potrebno je:
130 g kuvanog krompira
20 g maslaca
120 ml mleka
1/2 kockice svežeg kvasca (od 40g)
1 jaje
300 g brašna
1 kašika šećera
1 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
1. U toplom mleku razdrobiti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira (ili staviti 1 kašiku suvog kvasca). U vanglicu staviti kuvani krompir (samo ga očistiti i skuvati ga u komadu, ne seći ga. Mera je data za očišćeni i skuvani krompir), gnječilicom za krompir ga izdrobiti, dodati iseckani maslac i pritiskati da se sjedini sa krompirom. Na kraju dodati mleko sa kvascem i dobro krompir izgnječiti, da se dobije kašasta smesa.
2. Ubaciti jaje i špatulom (ili drvenom varjačom) ga sjediniti sa smesom. Zatim, dodati brašno, šećer i so. Špatulom dobro sjediniti (ne mesi se rukama). Na kraju sipati kašiku maslinovog ulja, "isprevrtati" testo špatulom i formirati ga u oblik kruga. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste, da se udvostruči.
3. Kalup za hleb vel. 25cm x 11cm x 8cm dobro podmazati maslacem ili ga obložiti pek papirom. Radnu površinu posuti brašnom i izručiti naraslo testo. Blago ga rukama ispretiskati da se dobije pravougaoni oblik, veličine pleha u kome će se peći. Zamotati testo u rolat i prebaciti ga u kalup. Prekriti ga providnom folijom i ostaviti da naraste, oko 30 minuta.
4. Rernu zagrejati na 180 stepeni i staviti hleb da se peče 35 minuta, odnosno dok površina ne porumeni. Pečeni hleb umotati u kuhinjsku krpu, ostaviti da se prohladi, pa ga iseći.
Коментари
Постави коментар