Mekana pogača sa jogurtom


 

Potrebno je:

1/2 kg brašna
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
150 ml vode
1/2 kockice svežeg kvasca (20g)
1 belance
60 ml ulja
120 ml jogurta

Za premazivanje pogače:

1 žumance
1 kašika mleka

Priprema:

1. U toploj vodi sa dodatkom jedne kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati, i ostaviti da se aktivira.
Tepsiju vel. 26cm podmazati maslacem ili dno tepsije prekriti pek papirom a stranice premazati maslacem. U vanglicu staviti brašno, dodati kašičicu šećera i soli pa promešati. Zatim dodati belance, ulje, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo mesiti oko dva minuta, uz minimalno dodavanje brašna. Formirati od testa oblik lopte i prebaciti ga u tepsiju. Rukama ga ispretiskati i formirati pogaču. Prekriti tepsiju kkuhinjskom krpom i ostaviti da testo naraste, oko 30 minuta. 

2. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Naraslu pogaču (ne treba puno da naraste) premazati mešavinom žumanceta i mleka. Površinu pogače izbockati čačkalicom da se ne bi odvojila korica posle pečenja i staviti da se peče 30-35 minuta. Ako treba pogaču prekriti alu folijom da zadrži lepu boju. 

3. Pečenu pogaču umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi. Izlomite je, nikako se ne seče, i poslužite.

Коментари

Популарни постови