Piletina u bešamel sosu
Sastojci za krompir:
300 g krompira
so, mleveni biber i timijan po ukusu
ulje
Sastojci sa piletinom:
300 g na kockice isečenog pilećeg belog mesa
2 kašike ulja
100 g crnog luka
100 g crvene paprike
100 g zelene (ili žute) paprike
1 kašičica izdrobljene čili paprike
2 kašike paradajz pirea
1/2 manje vezice peršuna
suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu
Bešamel sos:
40 g maslaca
3 vrhom pune kašike brašna
500 ml mleka
1/2 kašičice muskatnog oraščića u prahu
suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu
Još je potrebno:
150 g izrendanog kačkavalja (trapist, edamer...)
Priprema:
1. Rernu uključi da se zagreje na 180 stepeni. Krompir očistiti i iseći na tanje krugove debljine 3 mm. Crni luk sitno iseckati, a papriku iseckati na kockice. U odgovarajuću posudu sa nelepljivim dnom (ja sam koristila posudu vel. 24cm) staviti isečeni krompir, posuti ga sa solju, mlevenim biberom, timijanom i preliti sa vrlo malo ulja. Rukom dobro promešati krompir, poređati ga kružno u posudi i staviti da se peče 20 minuta.
2. U dubljem tiganju staviti dve kašike ulja da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati iseckanu piletinu i na srednjoj temperaturi pržiti dok meso ne pobeli i dok ne ispari suvišna voda koju je meso pustilo. Zatim dodati iseckani crni luk, pržiti dva minuta pa ubaciti iseckanu papriku, izdrobljenu čili papriku (ko ne jede ljuti neka izostavi čili papriku) i paradajz pire. Promešati i pržiti 2-3 minuta uz mešanje. Posuti suvim biljnim začinom i mlevenim biberom po ukusu, dodati iseckani peršun, sve dobro promešati i skloniti sa vatre na stranu.
3. Izvaditi posudu sa krompirom i preko preliti piletinu sa povrćem. Ravnomerno rasporediti smesu preko krompira.
4. Bešamel sos: U odgovarajuću posudu staviti maslac i staviti posudu na šporet da se maslac otopi. U otopljeni maslac dodati brašno i mešati da se brašno sjedini sa masnoćom, da ne ostanu grudvice. Pržiti brašno na srednjoj temperaturi oko dva minuta pa sipati mleko. Žicom za mućenje mešati sve dok se sos ne zgusne. Skloniti ga sa vatre i dodati muskatni oraščić i suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu. Preliti sos preko smese sa piletinom. Preko sosa rasporediti rendani kačkavalj. Vratiti u rernu na 180 stepeni još 20 minuta, odnosno dok kačkavalj ne dobije blago rumenu boju.
Коментари
Постави коментар