Selsko meso




Potrebno je:

800 g svinjskog mesa od buta
800 g telećeg mesa od buta (ili junećeg) 
400 g crnog luka
200 g šargarepe
150 g korena paškanata
400 g šampinjona
1 kašika suvog biljnog začina
1 kašičica mlevenog crnog bibera
2 kašike kečapa
1 kašika senfa
1/2 kašike brašna
200 ml vode
200 ml crvenog vina

Za ćuftice je potrebno:

1/2 kg mešanog mlevenog mesa (svinjsko i teleće /juneće) 
160 g sitno iseckanog crnog luka
1 kašičica origana
1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
2 kašičice suvog biljnog začina
3 kašike ulja
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika brašna

Priprema:

1. Prvo pripremiti ćuftice. U vanglicu staviti mleveno meso, dodati iseckani luk, origano, mleveni biber, ulje, sodu bikarbonu i brašno. Rukom dobro sjediniti sastojke i "mesiti" meso oko pet minuta. Proveriti da li treba još da se posoli. Pustite da vam polako teče voda na česmi. Malom kašičicom kojom uvek treba proći kroz vodu zahvatati meso i vlažnim rukama oblikovati ćuftice. Ćuftice ređati na odgovarajuću podmazanu posudu. Posudu prekriti folijom i ostaviti u frižider dok se spremaju ostali sastojci. 

2. Svinjsko i teleće meso iseći na kocke. Crni luk sitno iseckati, šargarepu i paškanat krupno narendati a šampinjone iseći na deblje listiće. U odgovarajuću posudu (ja sam koristila posudu vel. 26cm sa nelepljivim dnom) sipati oko 100 ml ulja i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje spustiti iseckano svinjsko meso i na jačoj vatri ga propržiti, uz često mešanje, da samo malo porumeni. Rešetkastom kašikom ga izvaditi u dublju posudu. Na isti način propržiti i teleće meso. I njega izvaditi i staviti u posudu sa svinjskim mesom. Promešati obe vrste mesa, poklopiti i ostaviti na stranu. 

3. U istu masnoću ubaciti iseckani crni luk i izrendanu šargarepu i paškanat. Promešati i na srednjoj temperaturi propržiti 2-3 minuta. Dodati isečene pečurke, promešati i dinstati da ispari voda koju su pečurke pustile. Zatim dodati kečap, senf, suvi biljni začin i mleveni biber. Promešati i probati da li treba dodati još šta od začina. Posebno pomešati vodu i vino, dodati brašno i promešati da ne ostanu grudvice od brašna. U tečnu mešavinu dodati 2 kašičice suvog začina i sipati u povrće. Promešati i krčkati pet minuta. 

4. Ako jelo spremate u zemljanom loncu rernu uključujete kada stavite lonac u nju, a ako spremate u drugoj posudi rernu uključite da se zagreje na 200 stepeni. Ja sam spremala u zemljanom loncu. U lonac staviti pola količine mešavine mesa, preliti sa pola količine povća sa vinom, preko poređati polovinu ćuftica. Zatim ponovo staviti ostatak mešavine mesa, preko poređati ostatak ćuftica i sve preliti ostatkom povrća sa vinom. Tečnosti treba da bude 1 cm ispod površine sastojaka. Poklopiti (ako na poklopcu postoji rupica  zatvorite je alu folijom da ne bi izlazila para, da se sve krčka u sopstvenom soku) ili prekriti alu folijom. Ako posudu prekrivate alu folijom dobro pritisnite sa svih strana posude. Staviti u hladnu rernu (ako stavljate zemljani lonac) i uključiti na 200 stepeni. Kada tečnost provri (kod mene je to bilo za pola sata) smanjiti na 180 stepeni i krčkati jedan sat. Zatim smanjiti na 170 stepeni i krčkati još jedan sat.

5. Ovo veoma ukusno jelo poslužite sa prilogom i salatom po želji. 

Коментари

Популарни постови