Štrudla sa višnjama


 

Potrebno je:

200 g brašna
60 ml vode + 1 kašičica šećera
2 kašičice suvog kvasca
2 kašike šećera
40 ml ulja
1/3 kašičice kurkume
250 g svežeg lisnatog testa (kupovnog)

Fil:

400 g višanja
100 g suvih kajsija
120 g šećera
5 kašika gustina
100 ml vode

Za premazivanje štrudle:

2 kašike tople vode
1 kašičica ulja
na vrh noža kurkume

Priprema:

1. U toplu vodu staviti kašičicu šećera i kvasac. Promešati i ostaviti 10 minuta. U vanglicu staviti brašno, dodati dve kašike šećera i kurkumu (za one koji ne vole ukus kurkume slobodno neka je upotrebe, jer se uopšte ne oseća njen ukus. Samo se dobije lepa žuta boja), pa promešati. Ubaciti ulje i pripremljeni kvasac Umesiti testo. Testo oblikovati u loptu i ostaviti ga u nauljenoj vanglici. Pokriti testo kuhinjskom krpom i ostaviti ga dok se spremi fil. 

2. Fil: Višnje odmrznuti, ocediti (ili sveže) i izmiksati u blenderu. Suve kajsije iseći na kockice. Izmiksane višnje staviti u odgovarajuću posudu, dodati šećer i staviti da se kuva, na srednjoj temperaturi,  dok se šećer ne otopi. U 100 ml vode razmutiti gustin i dodati u provrele višnje. Mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. U hladan fil dodati iseckane kajsije i promešati.

3. Uski kalup za hleb veličine 30cm 12cm x 8cm obložiti pek papirom (ceo kalup). Na pobrašnjenoj podlozi razviti tanko testo dužine 34cm. Iste veličine razviti i lisnato testo. Na osnovno testo ravnomerno rasporediti pola količine fila, preko staviti koru od lisnatog testa i ostatak fila. Uviti koru u rolat i krajeve saviti u unutrašnjost rolata. Štrudlu staviti u kalup, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata. Pred pečenje je premazati mešavinom tople vode, ulja i kurkume.

4. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. U zagrejanu rernu staviti štrudlu da se peče 30-35 minuta (probati čačkalicom da li je pečena). Pečenu štrudlu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi u kalupu, pa je prebaciti na veću kuhinjsku krpu. Umotati je i ostaviti da se ohladi potpuno, pa je poslužiti. 

 

Коментари

Популарни постови