Mrvičasti kolač sa kajsijama


 

Testo:

270 g brašna
170 g hladnog maslaca
100 g šećera
2 kašičice praška za pecivo
4 žumanaca

Fil:

400 g kajsija
2 kašike gustina
4 belanaca
150 g šećera
600 ml voćnog jogurta sa kajsijama
80 g gustina

Priprema:

1. Testo: Brašno staviti u vanglicu. Dodati hladan maslac iseckan na kockice. Rukama dobro sjediniti i napraviti mrvičasto testo. Dodati šećer i prašak za pecivo. Promešati. Ubaciti žumanca (belanca ostaviti u frižider) i umesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i formirati valjak. Jednu trećinu testa iseći, umotati u providnu foliju i ostaviti u zamrzivač. Pleh veličine 35cm x 20cm podmazati uljem. Testo prebaciti u tepsiju i pritiskajući prstima formirati koru.

2. Fil: Kajsije iseći (ne ljuštiti ih) na kockice. Isečene kajsije staviti u odgovarajuću posudu i posuti ih sa gustinom. Promešati i rasporediti preko formirane kore. Voćni jogurt sipati u dublju posudu, dodati gustin i žicom za mućenje dobro sjediniti. Belanca prebaciti u dublju posudu i umutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera (šećer početi sa dodavanjem kada belanca postanu penasta). U umućena belanca dodavati postepeno voćni jogurt (iz 4-5 puta) i špatulom sjediniti. Pripremljeni fil ravnomerno rasporediti preko kajsija i kašikom poravnati. Preko fila krupno narendati testo iz zamrzivača. 

3. Rernu zagrejati na 180 stepeni i staviti kolač da se peče 40 minuta. Kada kolač dobije rumenu boju prekriti ga alu folijom i nastaviti sa pečenjem. Kolač ohladiti na sobnu temperaturu pa ga staviti u frižider. Posle 1 sata ga iseći na kocke i poslužiti.

Коментари

Популарни постови