Paelja sa junećim mesom


 

Potrebno je:

700 g junećeg filea
100 g zelene boranije
100 g žute boranije
100 g graška
100 g crvenog pasulja (iz konzerve)
80 g kukuruza šećerca
300 g paradajza
100 g paprika
100 g šargarepe
200 g crnog luka
100 g pirinča
300 ml goveđeg bujona (od dve kockice za goveđu supu)
2 kašičice začinske paprike
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica origana
1 kašičica suvog bosiljka
3 čena belog luka
1/2 vezice peršuna
100 ml ulja

Marinada za meso:

1 kašičica začina za meso
3 kašike soja sosa
3 kašike ulja
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kašičica ljute mlevene paprike

Priprema:

1. Meso iseći na tanje trake i staviti ga u dublju posudu. Dodati mu sve sastojke za marinadu i dobro promešati. Poklopiti i ostaviti u frižideru pola sata. Paradajz oljuštiti i iseći na kockice. Na kockice iseći i papriku i šargarepu. Crni i beli luk sitno iseckati. Pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode sve dok voda ne ostane bistra. U 300 ml vrele vode razmrviti kockice za supu, promešati da se otope i ostaviti na stranu.

2. U veći tiganj sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje spustiti meso i iz češće mešanje ispržiti ga da porumeni (ne poklapati posudu). Rešetkastom kašikom izvaditi meso u odgovarajuću posudu i držati ga na šporetu. 

3. U isto ulje spustiti iseckani crni luk i šargarepu. Dinstati 1-2 minuta, pa ubaciti grašak i boraniju. Posle 3-4 minuta dodati paradajz, papriku i beli luk. Dinstati dok ne ispari voda od paradajza, oko 8 minuta.Zatim ubaciti pirinač i pržiti ga dva minuta uz mešanje. Naliti goveđi bujon. Ubaciti kukuruz šećerac, pasulj (prethodno dobro ispran pod mlazom hladne vode), prženo meso pa posuti začinskom paprikom, mlevenim biberom, origanom i suvim bosiljkom. Dobro promešati, smanjiti temperaturu da jelo samo krčka, pa kuvajte poklopljeno dok pirinač ne omekša i ne upije svu vodu. Povremeno pogledajte i blago promešajte da jelo ne zagori. Na kraju dodati iseckani peršun i skloniti sa vatre. 

4. Poslužite i uživajte u divnom ukusu. Paelja je jedno od najpoznatijih španskih jela koje potiče iz Valensije. Originalna paelja se pravi od piletine, morskih plodova, ćorizo kobasice i pirinča. Pošto je kulinarstvo jedan veliki poligon na kome je dozvoljeno eksperimentisanje sa jelima, tako sam i ja ovu paelju spremila sa namirnicama koje sam trenutno imala. I mogu vam reći da je ukus fantastičan.

Коментари

Популарни постови