Pohovane tikvice sa kačkavaljem


 

Potrebno je:

700 g tikvica
1 kašičica soli

Smesa za pohovanje:

4 jajeta
1/2 kašičice soli
100 g kisele pavlake
3 pune kašike brašna
50 g sitno izrendanog kačkavalja (trapist, gauda, edamer...)
brašno

Još je potrebno:

ulje za pohovanje

Priprema:

1. Tikvice iseći na krugove, sa korom, debljine 2-3 mm. Staviti ih u dublju posudu iposoliti sa kašičicom soli. Izmešati ih i preručiti u veću cediljku. Ostaviti oko pola sata da bi tikvice otpustile što više vode.

2. Jaja razbiti u odgovarajuću dublju posudu, dodati so i mikserom umutiti. Ne treba mnogo mutiti, samo da se jaja dobro povežu. Dodati kiselu pavlaku i umutiti. Ubaciti brašno i umutiti da ne ostanu grudvice od brašna. Na kraju dodati sitno izrendani kačkavalj i promešati kašikom. U drugu posudu staviti brašno.

3. Tikvice pohovati u tiganju sa nelepljivim dnom. U tiganj sipati ulje visine 1cm i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi (ako bude potrebe dodati u toku pohovanja još malo ulja). Tikvice u cediljki samo blago ispretiskati kuhinjskim papirom. Svako parče uvaljati u brašno, pa u smesu sa jajima. Prebaciti pripremljene tikvice na zagrejano ulje. Kada donja strana porumeni preokrenuti ih na drugu stranu. Pohovane tikvice vaditi na kuhinjski papir,  da bi papir upio višak masnoće.

4. Poslužiti ih sa salatom po izboru. 

Коментари

Постави коментар

Популарни постови