Voćna krem torta
Kora:
300 g mlevenog plazma keksa
60 g šećera u prahu
100 g otopljenog maslaca
100 ml mleka
Fil sa borovnicama:
300 g borovnica
80 g šećera u kristalu
250 ml vode
1 kesica želatina u prahu (od 10g)
Fil sa limunom:
1 jaje
2 žumanca
100 g šećera u kristalu
60 ml vode
korica od 1 limuna
30 ml sveže isceđenog soka od limuna
1 kesica želatina u prahu
150 g maslaca
Beli fil sa voćem:
400 ml slatke pavlake
160 g šećera u prahu
500 g čvrstog grčkog jogurta
2 kesice želatina u prahu
100 g borovnica
50 g malina
50 g ribizli
Za dekoraciju:
100 ml slatke pavlake
70 g belog šlag krema
120 ml hladnog mleka
borovnice, maline i ribizle
Priprema:
1. Fil sa borovnicama: Želatin staviti u manju posudu, preliti ga sa 4 kašike hladne vode, promešati i ostaviti na stranu da nabubri. Kalup vel. 20cm obložiti alu folijom (ili to uraditi sa šerpom istog prečnika) i ostaviti dok se ne spreme borovnice. Borovnice staviti u dublju posudu, dodati šećer i vodu i staviti da se kuvaju. Borovnice kuvati dok ne omekšaju. Zatim ih ručnim blenderom dobro izmiksati (da vam ne bi prskalo na sve strane prilikom miksanja, preko šerpe sa borovnicama stavite duplo providnu goliju. Na sredinu samo malo rasečite koliko može blender da prođe i miksajte bez problema). Nabubreli želatin staviti na tihu vatru da se otopi, uz neprekidno mešanje (ne sme da provri). Otopljeni želatin sipati u borovnice i promešati. Da bi se lakše ohladio stavite fil sa borovnicama u dublju posudu sa hladnom vodom i mešati dok fil ne postane mlak. Tada ga sipati u pripremljeni kalup ili šerpu i staviti u zamrzivač da se stegne.
2: Fil sa limunom: Tek kada se površina fila sa borovnicama stegla pravimo fil sa limunom. Želatin preliti vodom i ostaviti da nabubri (kao u filu sa borovnicama). U odgovarajuću posudu staviti jaje, žumanca i šećer. Mutiti mikserom sve dok se ne dobije gusta penasta smesa. Vodu sa sitno izrendanom koricom limuna staviti da provri. Vrelu vodu u tankom mlazu sipati u jaja uz neprestano mućenje srednje jačine. Umućena jaja staviti da se kuvaju na srednjoj temperaturi uz neprestano mešanje žicom za mućenje. Kada počnu da se zgušnjavaju sipati sok od limuna i nastaviti sa mešanjem. Gustina treba da bude malo ređa od pudinga kada se kuva. Dodati otopljeni želatin i umutiti žicom. Fil ohladiti da bude mlak, sipati ga preko fila od borovnica i vratiti u zamrzivač da se stegne.
3. Beli fil sa voćem: Dve kesice želatina staviti u odgovarajuću posudu, preliti ih sa osam kašika hladne vode, promešati i ostaviti na stranu da nabubri. Slatku pavlaku sipati u širu i dublju posudu i mutiti je uz postepeno dodavanje šećera u prahu da postane kremasta, ne potpuno čvrsta. Ubaciti grčki jogurt i mutiti da se sastojci dobro sjedine. Dodati otopljeni želatin, umutiti i fil podeliti na dva jednaka dela. U jednu polovinu fila dodati 100 g borovnica i kašikom blago promešati. U drugu polovinu fila dodati maline i ribizle (možete dodati i samo maline ili samo ribizle) i kašikom blago promešati.
4. Kora: Obruč kalupa za torte veličine 26cm staviti na sredinu tacne za tortu. Unutar kalupa staviti acetatnu foliju ili stranice kalupa obložiti pek papirom, ali tako da papir bude oko 5cm iznad stranica (zbog visine torte). Mleveni kesk staviti u dublju posudu dodati šećer u prahu i promešati. Sipati mleko i otopljeni maslac. Rukom sjediniti sastojke i sve prebaciti unutar obruča na tacni za tortu. Prvo rukom a zatim kašikom formirati koru i dobro je ispretiskati.
5. Preko kore sipati polovinu belog fila sa malinama i ribizlama. Poravnati. Iz zamrzivača izvaditi posudu sa kremovima. Pomoću folije izvaditi krem iz posude. Krem sa borovnicama ide na dole, tako da ga postavite na sredinu belog fila. Žuti fil blago pritiskati i filove sabiti do dna belog fila. Poravnati malo beli fil koji se odvojio sa strane. Preko staviti fil sa borovnicama, ali tako da prvo kašikom popuniti sa strane, pa zatim ostatak ravnomerno rasporediti. Tortu prebaciti u frižider i ostaviti je preko noći.
6. Dekoracija: Hladnu slatku pavlaku penasto umutiti. Beli krem šlag čvrsto umutiti sa 120 ml hladnog mleka. U umućeni krem šlag izručiti umućenu slatku pavlaku i dobro sjediniti mućenjem. Tortu izvaditi iz frižidera, skloniti obruč i acetatnu foliju ili pek papir. Prvo tortu celu premazati sa šlagom pa je dekorisati po svom ukusu. Uživajte, torta je fantastičnog ukusa. Nije preterano slatka, prijatno je osvežavajuća i ne treba da vas brine da će filovi biti "gumasti" zbog želatina. Naprotiv, filovi su veoma kremasti, svaki zalogaj se topi u ustima. Imam ja i takve koji ne vole voćne torte, a od ove su tražili i drugo parče...
Коментари
Постави коментар