Boršč čorba


 

Potrebno je:

100 g šargarepe
50 g korena peršuna
100 g crnog luka
2 veća čena belog luka
50 g paradajz pirea
300 g svežeg kupusa
2 kockice za supu
200 g pasterizovane cvekle
50 ml ulja
1 kašika šećera
1 lovorov list
1/2 manje vezice peršuna
1,3 l vode
150-200 g viršli
suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu


Zaprška:

50 ml ulja
20 g brašna

Priprema:

1. Šargarepu i koren peršuna iseći na krugove. Crni i beli luk sitno iseckati. Kupus i cveklu iseći na rezanca. Peršun sitno iseckati. Viršle iseći na kolutove.

2. Ulje sipati u manju posudu i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati iseckanu šargarepu, koren peršuna i iseckani crni i beli luk. Povrće dinstati na srednjoj temperaturi 10-ak minuta. U drugu, dublju, posudu sipati 1,3 l vode i staviti da voda provri. U provrelu vodu staviti kockice za supu (ja sam koristila pileće kockice, vi možete goveđe ili posne, koje volite), lovorov list, paradajz pire, šećer i na rezance isečeni kupus. Promešati i u polupoklopljenoj posudi kuvati 10-ak minuta. Zatim dodati dinstano povrće, posuti suvim biljnim začinom i biberom po ukusu, poklopiti i kuvati 15 minuta. 

3. Kada je jelo skoro gotovo dodati isečene viršle i umešati zapršku (ulje sipati u manju posudu i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati brašno i mešati samo koliko da se sjedini sa uljem). Ubaciti isečenu cveklu, promešati i probati da li treba dodati još šta od ukusa. Na samom kraju dodati peršun, promešati, poklopiti i skloniti sa vatre. Ostaviti 10-ak minuta pa poslužiti. 

4. Među ruskim čorbama boršč čorba ima počasno mesto. Ima raznih verzija ove ukusne, zasitne čorbe. Ova pred vama je mirisna, jaka, sa vrlo ukusnim slatko-kiselkastim ukusom. Da vam cvekla ne bi promenila boju u jelo treba dodati sirće ili limunov sok. Ja sam to izostavila (zato je bledunjave boje, ali sa ništa manje dobrim ukusom), jer mi je čorbica bila dovoljno kiselkasta. 

Коментари

Популарни постови