Desert sa šljivama
Testo:
180 g brašna
80 g maslaca
1 jaje
70 g šećera u prahu
2 kašike ruma
1 kašičica praška za pecivo
Još je potrebno:
900 g šljiva
50 g šećera u prahu
Priprema:
1. Kalup sa ubručem veličine 24 cm obložiti pek papirom (stranice i dno). Brašno staviti u vanglicu. Dodati šećer u prahu i prašak za pecivo. Promešati. Dodati hladan iseckani maslac. Sjediniti rukama maslac sa brašnom, šećerom i pecivom, da se dobije mrvičasto testo. Dodati jaje i rum. Umesiti testo. Testo prebaciti u pripremljeni kalup, staviti ga na sredinu kalupa i rukama formirati koru. Podići stranice od testa, visine 5 cm.
2. Za ovu pitu koristiti manje, zrele šljive. Šljive prepoloviti i ređati ih u krug preko testa, uspravno (prvo to uradite uz stranice pite). Popuniti celu površinu testa šljivama. Preko šljiva posuti 50 g šećera u prahu.
3. Rernu zagrejati na 180 stepeni i staviti pitu da se peče 35-40 minuta. Pečenu pitu ostaviti da se ohladi u kalupu. Zatim je pomoću papira izvaditi iz kalupa, staviti na odgovarajuću tacnu i iseći kao tortu.
Iskoristite dok još ima šljiva i napravite ovaj jednostavan, a veoma ukusan desert.
Коментари
Постави коментар