Pirinač sa pomorandžom i povrćem
Potrebno je:
200 g pirinča dugog zrna
400 ml vode
100 g crnog luka
2 veća čena belog luka
300 g pomorandži
80 ml ulja
1 pakovanje ili 450 g mešavine zamrznutog povrća (šargarepa, karfiol i brokoli)
150 g crvene paprike
1 pileća kockica za supu
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica suvog biljnog začina
Priprema:
1. Pomorandžu staviti u vodeni rastvor sa sodom bikarbonom i ostaviti da odstoji pola sata. Zatim je dobro isprati pod mlazom hladne vode i obrisati. Koricu pomorandže sitno narendati a sok ocediti i ostaviti na stranu. Crvenu papriku iseći na trake i obariti je na pari. Isto uraditi i sa zamrznutim povrćem. Povrće možete da obarite i na uobičajeni način kuvanja, pazeći da vam povrće ostane hrskavo. Pošto ja povrće barim na pari, napisaću vam i vreme kuvanja. Naime, povrće stavljam u posudu na pari kada voda provri i zamrznutu mešavinu sam barila 6 minuta, a papriku 4 minuta. Rešetkastom kašikom izvaditi obareno povrće u odgovarajuću posudu, poklopiti i ostaviti na stranu dok se spremi pirinač.
2. Pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode, dobro ocediti i ostaviti na stranu. Crni i beli luk sitno iseckati. Rernu uključiti da se zagreje na 170 stepeni. Ulje staviti u posudu koja će ići u rernu i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati iseckani crni i beli luk. Dinstati luk na srednjoj temperaturi dva minuta. Ubaciti pirinač i dinstati ga sa lukom tri minuta. U sok od isceđene pomorandže sipati vrelu vodu da ukupna količina tečnosti bude 400 ml. Sipati tečnost preko pirinča i luka. Ubaciti izdrobljenu kockicu za supu (ko želi posnu varijantu jela, samo umesto pileće kockice za supu da ubaci kockicu sa povrćem) i narendanu koricu pomorandže. Promešati da se otopi kockica za supu. Kada tečnost u posudi provri, posudu dobro prekriti alu folijom (pritisnuti foliju dobro uz ivice posude da ne izlazi para) i staviti je u rernu. Pirinač peći TAČNO 20 minuta. Izvaditi posudu iz rerne i umotati je u neki veći peškir, da odstoji 10 minuta.
3. Nakon 10 minuta skloniti peškir i alu foliju. Varjačom promešati pirinač i videćete da je svako zrno posebno. Tek sada posuti obareno povrće sa 1 kašičicom suvog biljnog začina i ubaciti ga u pirinač. Dobro promešati i poslužiti. Ko želi može preko jela nacediti sok od limuna po ukusu. Vrlo često u ovu mešavinu ubacim i obareno pileće belo meso (na ovu količinu sastojaka ide 1/2 kg belog pilećeg mesa, mereno bez koske).
Probajte, pirinač spremljen na ovaj način je fantastičan.
Коментари
Постави коментар