Tart sa šljivama


 

Potrebno je:

4 jajeta
200 g šećera
200 g masti
200 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
300 g šljiva

Priprema:

1. Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca staviti u dublju posudu, dodati šećer i mutiti ih sve dok se ne dobije penasta, svetla smesa. Mast sobne temperature umutiti viljuškom i dodati u žumanca. Umutiti mikserom. Dodati i mešavinu brašna i praška za pecivo. Ponovo umutiti da se sastojci sjedine. Posebno umutiti belanca u čvrsti šam i postepeno ih kašikom umešati u testo. 

2. Dno kalupa za tart vel. 26cm obložiti pek papirom, a stranice dobro premazati maslacem. Rernu uključiti na 200 stepeni. Šljive prepoloviti i svaku polovinu iseći na tanje režnjeve. U pripremljeni kalup izručiti testo i kašikom ga ravnomerno rasporediti. Isečene šljive ređati preko testa u krug, spiralno - svako sledeće parče šljive da blago naleže na prethodno parče. Staviti da se peče. 

3. Tart peći dok testo ne porumeni (probati čačkalicom da li je pečen). Pečenu tart ostaviti da se ohladi u kalupu, pa ga prebaciti na odgovarajuću tacnu. Posuti ga šećerom u prahu. Iseći ga na trouglove i poslužiti.

Recept sam videla na FB (Bakina kujna).

Коментари

Популарни постови