Francuska krempita


 

Potrebno je:

1 blok lisnatog testa - 250 g

Krem:

5 jaja
125 g šećera
2 kesice vanilinog šećera
1 l mleka
100 g brašna
60 g gustina

Još je potrebno:

200 ml slatke pavlake

Glazura:

150 g čokolade za kuvanje
80 g maslaca
5 kašika ulja
1 kašika vode

Priprema:

1. Dno pleha veličine 30cm x 25cm blago premazati maslacem. Lisnato testo (prethodno odmrznuto) staviti na pobrašnjenu podlogu i razviti ga tanko prema plehu u kome će se peći. Testo prebaciti u pleh i po celoj površini ga izbockati viljuškom. Staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15-ak minuta, odnosno dok ne porumeni. Pečenu koricu ostaviti u plehu da se ohladi.

2. Krem: Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca staviti u odgovarajuću posudu, dodati pola količine šećera (od 125g), vanilin šećer i mikserom umutiti. Sipati 300 ml mleka (od 1 l) i umutiti, a ostatak mleka sipati u dublju posudu i staviti da se ugreje na srednjoj temperaturi. U umućena žumanca sa mlekom sipati prvo gustin i sve umutiti, pa dodati brašno i mutiti da ne ostanu grudvice od brašna. Toplo mleko (ne mora da provri) polako sipati u smesu sa žumancima neprestano mešajući žicom za mućenje. Vratiti na vatru i neprestano mešajući žicom  kuvati krem dok se ne zgusne. Skuvani krem skloniti sa vatre.

3. Belancima dodati prstohvat soli i uz postepeno dodavanje ostatka šećera čvrsto ih umutiti. U vruć krem od žumanaca postepeno dodavati umućena belanca i polako ih mešajući žicom za mućenje sjediniti sa kremom. 

4. Preko kore sipati vruć krem, poravnati ga, ohladiti na sobnoj temperaturi, pa ga staviti u frižider da se stvori korica na površini. Umutiti čvrsto slatku pavlaku, premazati preko ohlađenog krema i ponovo vratiti u frižider dok se spremi glazura. 

5. Glazura: Čokoladu izlomiti na kocke i staviti u manju posudu, dodati iseckani maslac, ulje i vodu. Sve zagrevati na tihoj temperaturi, da se svi sastojci otope i sjedine. Kada se dobije glatka glazura skloniti posudu sa vatre i ostaviti da se glazura prohladi 2-3 minuta, uz neprekidno mešanje. 

6. Glazuru preliti preko slatke pavlake i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 10-ak minuta. Zatim krem pitu vratiti u frižider da se dobro ohladi i stegne, najbolje da odstoji u frižideru preko noći.

Krempitu sam pravila po receptu Natalije Milodanović, samo što sam ja pravila pola mere.

Коментари

Популарни постови