Pepermint kocke


 

Kora:

3 veća jaja
60 g šećera
60 ml mleka
50 ml ulja
60 g brašna
1,5 kašika kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
1 prstohvat soli

Fil:

300 ml mleka
100 g šećera
80 g brašna
1/2 kašičice zelene prehrambene boje
70 g maslaca
2 kašičice ekstrata od mentola
1 kašika likera od nane ili sirupa

Glazura:

150 g čokolade za kuvanje
6 kašika mleka
6 kašika šećera
6 kašika ulja
30 g maslaca

Priprema:

1. Kora: Stranice pleha vel. 30cm x 20cm premazati maslacem a dno prekriti pek papirom. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni.
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u odgovarajuću posudu i sa prstohvatom soli čvrsto umutiti. Posebno umutiti žumanca sa šećerom sve dok se ne dobije svetla, kremasta smesa. Dodati mleko i ulje i umutiti. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosejati pa dodati žumancima. Umutiti. Na kraju, iz 2-3 puta, dodavati umućena belanca i polako ih špatulom sjediniti sa smesom. Pripremljeno testo sipati u pleh, poravnati i staviti da se peče. Čim se korica sa strane odvoji, probati čačkalicom da li je pečena i izvaditi pleh iz rerne. Ostaviti da se ohladi (kora se ne vadi iz pleha).

2. Fil: Od 300 ml mleka odvojiti 100 ml i razmutiti brašno. Ostatak mleka, zajedno sa šećerom, staviti da provri. Kada mleko provri skloniti ga sa vatre, sipati polako uz neprestano mešanje razmućeno brašno i vratiti na vatru da se skuva. Prilikom kuvanja neprestano mešati krem. Kada se krem zgusne skloniti ga sa vatre, dodati maslac i mešati da se maslac otopi. Zatim dodati zelenu prehrambenu boju, ekstrat od mentola i liker od nane ili sirup. Dobro umutiti mikserom, prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. 

3. Koricu poprskati sokom ili rastvorenim sirupom od nane (silikonskom četkicom je natopiti) i premazati filom. 

4. Glazura: Za glazuru sve navedene sastojke (čokoladu izlomiti na kockice, a maslac iseckati ) staviti u manju posudu i na tihoj vatri zagrevati uz stalno mešanje, sve dok se svi sastojci ne sjedine. Skloniti sa vatre i ostaviti 2-3 minuta uz povremeno mešanje pa preliti preko fila. Poravnati i ostaviti kolač na sobnoj temperaturi pola sata, pa ga staviti u frižider da se fil i glazura dobro stegnu. Kada se ohladi iseći ga na kocke i uživajte...

Коментари

Популарни постови