Sočan kolač sa makom



Testo:

3 jaja
veći prstohvat soli
100 g šećera
100 ml mleka
200 ml ulja
160 g griza
160 g brašna
160 g mlevenog maka
1 kašičica ekstrata od vanile
1 kesica praška za pecivo

Sirup:

600 ml vode
240 g šećera
3 kašike sveže isceđenog soka od limuna

Dekoracija:

200 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Testo: Pleh veličine 30cm x 25cm dobro premazati maslacem i ostaviti na stranu. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. U vanglicu razbiti jaja, dodati prstohvat soli i šećer. Mutiti mikserom sve dok se ne dobije svetla kremasta smesa. Sipati mleko, ulje i ekstrat od vanile. Umutiti. Dodati mešavinu brašna, griza, mlevenog maka i praška za pecivo. Sjediniti sve sastojke mikserom. Sipati umućeno testo u pleh, poravnati i staviti da se peče. Pečeno testo (probati čačkalicom da li je pečeno) ostaviti da se prohladi dok se skuva sirup.

2. Sirup: U odgovarajuću posudu sipati vodu, dodati šećer i staviti da se kuva na srednjoj temperaturi. Povremeno promešati da se šećer otopi. Kada sirup provri kuvati ga 2-3 minuta, skloniti sa vatre i dodati sok od limuna. 

3. Prohlađeno testo izbockati po celoj površini drvenim štapićem za ražnjiće. Kašikom ga postepeno prelivati. Preliveni kolač ostaviti da se ohladi, zatim ga premazati umućenom slatkom pavlakom. Ostaviti ga u frižider da odstoji jedan sat, pa ga poslužite.

Коментари

Популарни постови