Veoma vazdušasta pita


 
Potrebno je:

500 g kora za pite

Fil:

100 g kačkavalja (edamer, trapist, gauda...)
300 g sira

Preliv:

4 jaja
1/2 kašičice soli
2 kašike ulja
300 ml gazirane vode

Još je potrebno:

40 g maslaca
ulje za premazivanje kora

Priprema:

1. Fil: Kačkavalj krupno narendati i staviti ga u dublju posudu. Sir izdrobiti viljuškom i sjediniti sa kačkavaljem.

2. Dublju šerpu vel. 24-26cm obložiti pek papirom, ali tako da papir bude preko stranica šerpe da bi pečena pita mogla lako da se izvadi. Na radni sto raširiti jednu koru i premazati je uljem. Preko staviti drugu koru pa preko nje rasporediti deo fila. Obe kore umotati u rolat, ali ne čvrsto. Rolat po širini preseći na pola, pa svaku polovinu na tri dela (znači, od jednog rolata dobija se šest delova). Svaki isečeni deo uspravno poređati u šerpi. Ređanje početi od stranica šerpe, pa ići u krug...Nastaviti sa filovanjem, sečenjem i rećanjem kora sve dok ima materijala. 

3. Kada se šerpa popunila sa korama, po površini kora iseckati na kockice 40 g maslaca. 

4. Preliv: Za preliv umutiti jaja žicom za mućenje. Dodati so, ulje i gaziranu vodu. Sjediniti i preliti preko kora.

5. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Staviti pitu da se peče. Pečenu pitu (kada dobro porumeni) izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi u šerpi. Zatim je, pomoću papira, izvaditi iz šerpe i poslužiti.

Коментари

Популарни постови