Domaća lisnata pita sa sirom


 

Potrebno je:

360 g brašna
1/2 kašike šećera
1 kašičica soli
100 ml toplog mleka
140 ml tople vode
1 kesica suvog kvasca

Fil:

200 g feta sira (ili običnog kravljeg sira)

Za premazivanje korica:

60 g maslaca
40 ml ulja

Za premazivanje pite:

1 žumance

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer, so, kvasac i promešati. Sipati toplu mešavinu mleka i vode. Umesiti testo. Testo mesiti sve dok ne prestane da se lepi za ruke. Oblikovati ga u loptasti oblik i ostaviti u vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste.

2. U manje lonče staviti maslac i ulje, pa na tihoj temperaturi otopiti maslac. Dno tepsije veličine 32 cm
obložiti pek papirom, a stranice premazati maslacem. 

3. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na tri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati jufkicu, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta. Zatim sve tri jufkice razviti oklagijom u što tanji krug, oko 2 mm debljine. 

4 Uzeti prvu razvijenu koru i premazati je dobro sa mešavinom maslaca i ulja. Staviti preko drugu koru, premazati je masnoćom pa preko rukom izdrobiti pola količine sira. Sir rukom blago pritisnuti da se zalepi za koru. Preko staviti treću koru, premazati i nju masnoćom i posuti je sa ostatkom sira. Sada zadnju koru preklopiti u oblik pisma i svaki put kada se preklopi premazati masnoćom (Od sebe preklopiti testo na pola - premazati masnoćom - suprotnu stranu prebaciti preko preklopljene - premazati je masnoćom - levu stranu preklopiti do pola, premazati je, pa prebaciti preko nje desnu stranu koja se premaže masnoćom). Narednu koru koja je ispod preklapati preko već preklopljene kore na isti opisani način. Isti postupak ponoviti i sa zadnjom korom. Testo prebaciti u pripremljeni pleh i premazati ga masnoćom sa svih strana. Prekriti testo providnom folijom i ostaviti ga 15 minuta. 

5. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Zatim koru prstima rastanjiti u veličini tepsije. Premazati pitu umućenim žumancetom i staviti je da se peče dok ne porumeni. Ja sam je pekla 25 minuta (najbolje je da iprobate čačkalicom da li je pita pečena. Kada površina pite dobije lepu rumenu boju, ako je potrebno, prekriti pitu alu folijom da ne izgori - sve zavisi od šporeta).  

Коментари

Популарни постови