Fantastičan hleb


 

Potrebno je:

1/2 kg brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca
420 ml tople vode

Priprema:

1. Brašno staviti u dublju vanglicu, dodati so, šećer i suvi kvasac. Promešati i naliti sa toplom vodom. Špatulom dobro sjediniti sastojke. Testo je jako lepljivo, ali tako i treba da bude. Prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti je na hladnom mesu, ali ne u fižider (ja sam je spustila u kuhinji na pločice) da odstoji 12 sati.

2. Dublju posudu u kojoj ćete peći hleb obložiti pek papirom. Radnu podlogu posuti sa malo više brašna. Uskislo testo (po testu ćete videti kako su se divni mehurići stvorili) samo špatulom izručiti na pobrašnjenu podlogu. Špatulom blago ispreklapati testo da dobijete loptasti oblik i prebaciti ga u pripremljenu posudu.

3. Posudu poklopiti ili prekriti alu folijom sa svih strana i staviti u hladnu rernu. Tek tada rernu uključiti na 220 stepeni i peći hleb pola sata. Zatim rernu smanjiti na 200 stepeni, skloniti poklopac ili foliju i nastaviti pečenje još pola sata. 

4. Pečeni hleb umotati u veću kuhinjsku krpu i ostaviti ga 10-ak minuta (ko ne voli hrskavu koricu neka ostavi hleb da stoji umotan dok se ne ohladi).

Dragi moji, posle ovog recepta nema više oravdanja da nekome ne polazi za rukom da umesi dobar hleb. Ne dobijate dobar, već fantastičan hleb sa predivnom hrskavom koricom i savršeno mekanom vazdušastom sredinom. 

Коментари

Популарни постови