Kvrguša
Potrebno je:
2 pileća bataka sa karabatakom
300 g belog pilećeg mesa
začin za piletinu, mleveni biber i aleva paprika po ukusu
ulje
Testo:
3 jaja
200 ml jogurta
150 ml gazirane vode
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
150 g brašna
Za premazivanje kvrguše:
140 g kisele pavlake
2 čena belog luka
Priprema:
1. Pileće batake odvojiti od karabataka (od pilećeg mesa možete da stavite šta volite...) i staviti ih u dublju posudu. Ubaciti i belo meso. Meso posuti sa navedenim začinima po ukusu i preliti sa malo ulja. Rukama dobro utrljati začine i ulje u meso. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Posudu za pečenje (za ovu količinu sastojaka koristila sam posudu veličine 26 cm) dobro nauljiti i staviti u rernu da se ulje ugreje. Na ugrejano ulje poređati meso i staviti da se peče 25 minuta na 200 stepeni.
2. Testo: Jaja staviti u vanglicu i žicom za mućenje ih umutiti. Dodati jogurt, gaziranu vodu i umutiti. Na kraju ubaciti mešavinu brašna, praška za pecivo i soli. Umutiti da ne ostanu grudvice od brašna. Posle 25 minuta izvaditi posudu sa mesom i sipati pripremljeno testo oko mesa (podignuti svako parče mesa da se testo svuda rasporedi). Vratiti posudu u rernu, povećati temperaturu na 220 stepeni i peći još 25-30 minuta, odnosno dok testo ne porumeni (probati čačkalicom da li je pečeno).
3. Za premazivanje kvrguše: Kiselu pavlaku umutiti kašikom, dodati sitno iseckani beli luk i promešati. Kada testo porumeni izvaditi posudu i premazati testo kiselom pavlakom. Isključiti rernu i vratiti posudu u rernu još 10 minuta.
Kvrguša je popularno bosansko jelo koje se vrlo jednostavno sprema, a odličnog je ukusa.
Коментари
Постави коментар