Mak kocke sa džemom
Biskvit:
350 g brašna
350 ml vode
300g šećera
180 ml ulja
200 g mlevenog maka
1 limun (izrendana korica)
1 kašičica ekstrata od vanile
1 kesica praška za pecivo
Fil:
džem od kajsija po ukusu
Glazura:
200 g čokolade za kuvanje
20 g margarina
60 ml ulja
Priprema:
1. Biskvit: Pleh od električnog šporeta veličine 30cm x 40cm obložiti pek papirom i ostaviti ga na stranu. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.
U vanglicu staviti vodu, šećer i vanilin šećer. Žicom za mućenje mešati dok se šećer ne otopi. Sipati ulje i promešati. Dodati mešavinu brašna i praška za pecivo. Umutiti žicom da ne ostanu grudvice od brašna. Ubaciti mleveni mak i sjediniti ga sa ostalim sastojcima. Na kraju dodati izrendanu koricu limuna i ekstrat od vanile. Promešati i sipati ravnomerno u pleh. Poravnati i staviti da se peče oko 45 minuta (probati čačkalicom da li je kora pečena). Pečeni biskvit ostaviti u plehu da se potpuno ohladi.
2. Ohlađeni biskvit preseći na pola po širini. Polovinu biskvita staviti na odgovarajuću tacnu ili u pleh, kako je vama lakše. Preko kore premazati džem od kajsija po ukusu (meni je otišlo oko 5-6 punih kašika džema). Umesto kajsija možete koristiti vaš omiljeni džem. Preklopiti sa drugom polovinom kore. Kore su jako mekane, tako da vas ne brine ako malo popucaju prilikom prenošenja, to se neće kasnije primetiti. Blago pritisnuti koricu prema filu.
3. Glazura: Čokoladu izlomiti na kockice i staviti je u manju posudu. Dodati margarin i ulje i staviti na tihu temperaturu da se sve otopi i sjedini, uz neprekidno mešanje. Otoplenju čokoladu preliti preko kolača. Ostaviti kolač 10 minuta na sobnoj temperaturi pa ga ostaviti u frižider da se glazura potpuno stegne. Kolač isecite na kocke i uživajte u njegovom divnom ukusu.
Коментари
Постави коментар