Pita sa kukuruznim brašnom


 

Potrebno je:

200 g kukuruznog brašna
70 g pšeničnog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1,5 kašičica soli
1 jaje
3 struka mladog crnog luka (samo zeleni deo)
200 ml mleka
180 g jogurta
100 ml ulja
100 g domaćeg, kravljeg, sira
1/3 kašičice belog luka u prahu
1/3 kašičice timijana
1 kašičica mlevenog bibera
60 g sveže crvene paprike
1 sveža ljuta papričica

Još je potrebno:

1 jaje
1 kašičica maslinovog ulja
60 g sitno narendanog kačkavalja (trapist, edamer, gauda...)

Priprema:

1. Jogurt sipati u dublje lonče, dodati sodu bikarbonu, promešati i ostaviti da se soda aktivira. Paprike, slatku i ljutu iseckati na kockice. Na kockice iseckati i domaći sir, a pera mladog luka iseći na krugove. Dno pleha, veličine 24 cm, prekriti pek papirom a stranice premazati maslacem (ili uljem). Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni.

2. U vanglicu razbiti jaje i žicom za mućenje ga umutiti. Dodati so, mleko, ulje i jogurt sa sodom bikarbonom. Umutiti. Zatim ubaciti mešavinu kukuruznog i pšeničnog brašna. Dobro umutiti da ne ostanu grudvice od brašna. Na kraju dodati isečena pera mladog crnog luka, obe vrste paprike, domaći sir, beli luk u prahu, timijan i mleveni biber. Kašikom sve promešati i izručiti u pripremljeni kalup. Poravnati testo kašikom. 

3. Jaje i maslinovo ulje viljuškom umutiti, preliti preko testa i silikonskom četkicom ga rasporediti po celoj površini pite. Preko staviti sitno narendani kačkavalj i staviti pitu da se peče sve dok ne dobije zlatno rumenu boju (probati čačkalicom da li je pečena). 

4. Pečenu pitu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti je u kalupu pet minuta. Zatim je prebaciti na odgovarajuću tacnu i poslužiti. 


Коментари

Популарни постови