Spanać sa njokama i mocarelom u kremastom sosu




Potrebno je:

300 g očišćenog spanaća
80 g maslaca
2 kašike brašna
2 veća čena belog luka
600 ml mleka
500 g njoka od krompira
180 g kisele pavlake
80 g kačkavalja (trapist, edamer, gauda...)
suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu
125 g mini mocarele (mozzarella) 
pršuta (šunka, slaninica...) po ukusu

Priprema:

1. Spanać staviti u provrelu vodu i blanširati ga dva minuta. Rešetkastom kašikom ga odmah prebaciti u posudu sa hladnom vodom. Dobro ga rukama iscediti i sitno iseckati. Beli luk iseckati sitno. Kačkavalj krupno narendati. 

2. Maslac iseckati istaviti u posudu koja će ići u rernu (najbolje bi bilo da bude posuda sa nelepljivim dnom) i na srednjoj temperaturi ga otopiti. Preko otopljenog maslaca posuti brašno i varjačom ga dobro sjediniti sa masnoćom da nema grudvica. Sipati mleko sobne temperature, promešati i dodati kiselu pavlaku, koja je prethodno viljuškom umućena. Sve dobro sjediniti i dodati iseckani spanać i beli luk. Promešati pa ubaciti njoke. Posuti suvim biljnim začinom i mlevenim biberom po ukusu. Blago promešati i krčkati dva minuta.

3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. U kremastu smesu sa spanaćem ubaciti izrendani kačkavalj, promešati i skloniti sa vatre. Poređati po površini pršutu i mini mocarelu. Staviti u rernu na 20 minuta.

Ovo predivno jelo sam pravila po receptu Miljane Šimunjić.  
 

Коментари

Популарни постови