Štrudla sa makom i suvim grožđem
Testo:
500 g - 550 g brašna
2 kašike pšeničnog griza
100 ml toplog mleka
100 ml tople vode
2 jaja
50 g otopljenog maslaca
50 ml ulja
100 g šećera
1 kašičica soli
1 kesica suvog kvasca
Fil:
250 g mlevenog maka za štrudle i kolače
100 g suvog grožđa
100-140 ml vrelog mleka
Za premazivanje štrudle:
1 žumance
1 kašika mleka
Još je potrebno:
otopljeni maslac
šećer u kristalu
krupnije mleveni pečeni lešnik
badem u listićima
Priprema:
1. Testo: U vanglicu staviti 500 g brašna, dodati griz, šećer i so. Promešati. Zatim dodati jaja, otopljeni maslac, ulje, toplo mleko i vodu. Zamesiti testo. Posuti oko testa 50 g brašna i umesiti elastično, mekano testo. Testo oblikovati u loptasti oblik i ostaviti ga u vanglici (dno vanglice posuti brašnom). Vanglicu prekriti sa providnom folijom i ostaviti je na toplom mestu da testo naraste.
2. Fil: Suvo grožđe potopiti u rum i ostaviti da odstoji najmanje jedan sat, pa ga ocediti. Mleveni mak (gotova smesa za štrudle i kolače) preliti sa vrelim mlekom. Prvo sipati 100 ml mleka, promešati pa ako je potrebno sipati još mleka, treba da se dobije smesa koja može lako da se premaže. U pripremljeni mak ubaciti oceđeno suvo grožđe i promešati. Fil podeliti na dva jednaka dela.
3. Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na dva jednaka dela. Od svakog dela oblikovati jufkice. Jedan deo testa vratiti u vanglicu i prekriti ga kuhinjskom krpom. Drugi deo testa razviti u koru pravougaonog oblika debljine 4 mm. Koru premazati otopljenim maslacem i posuti sa šećerom po ukusu. Na gornji deo kore rasporediti polovinu fila, ali tako da fil zauzme malo manje od jedne trećine kore. Zatim, koru od vas preklopiti preko fila. Prazan deo testa (koji ostaje ispod fila) iseći na 21 traku, pa isplesti sedam pletenica koristeći po tri trake testa. Svaku pletenicu malo izvući u dužinu. Umotati testo u rolat počevši od filovanog dela pa preko sečenog. Okrenuti rolat da pletenice budu na površini.
4. Pleh veličine 30cm x 20cm dobro premazati maslacem. Napravljenu štrudlu staviti u pleh. Na isti način napraviti i drugu štrudlu. Drugu štrudlu staviti pored prve i rukama ih sastaviti. Prekriti pleh kuhinjskom krpom i ostaviti da štrudle narastu oko 20 minuta.
5. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Naraslu štrudlu premazati mešavinom žumanceta i mleka. Po sredini sastavljenih štrudli posuti mleveni lešnik po ukusu, a deo između pletenica posuti listićima badema. Staviti da se peče 30-35 minuta (probati čačkalicom da li je štrudla pečena).
6. Pečenu štrudlu ostaviti u plehu da se prohladi prekrivši je kuhinjskom krpom. Zatim se može prebaciti na tacnu za posluženje i iseći na parčiće (a može da ostane i u plehu u kome se pekla, to je vaš izbor).
Коментари
Постави коментар