Posna čorba od povrća


 

Potrebno je:

100 g sveže paprike
100 g tikvica
60 g korena celera
40 g korena peršuna
40 g korena paškanata
60 g šargarepe
1 veći cvet od brokolija
1 veći cvet od karfiola
60 g lišća od karfiola
60 g crnog luka
3 češnja belog luka
100 ml pasiranog paradajza
40 ml ulja
600 ml vode + 60 ml vode

Začini:

1 posna kockica za supu od povrća
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica karija
1 kašičica majčine dušice
1 kašičica mlevenog bibera
2 kašičice suvog biljnog začina
2 kašičice aleve paprike

Još je potrebno:

2 kašike brašna
voda po potrebi

Priprema:

1. Papriku i tikvicu iseckati na kockice. Koren celera, peršuna, paškanata i šargarepu očistiti i krupno narendati. Cvetove brokolija i karfiola iskidati na sitne cvetiće. Lišće karfiola, crni i beli luk sitno iseckati.

2. Sipati ulje u odgovarajuću posudu i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti narendano povrće -  koren celera, peršuna, paškanata i šargarepu, kao i sitno iseckani crni i beli luk.  Dinstati 2-3 minuta na srednjoj temperaturi pa sipati 60 ml vrele vode. Poklopiti i dinstati još pet minuta. Zatim dodati iseckanu papriku, tikvicu kao i iskidane cvetiće brokolija i karfiola. Sipati pasirani paradajz i naliti sa 600 ml tople vode. Promešati, poklopiti i na umerenoj vatri nastaviti sa kuvanjem. Kada čorba provri dodati sve navedene začine, kao i lišće od karfiola. Pustiti da ponovo provri i probati da li treba doterati ukus sa nekim od začina. Pustiti čorbicu da kuva pet minuta.

3.  Za to vreme u šolju staviti brašno i dodati hladne vode samo koliko da se brašno razmuti. Posle pet minuta kuvanja sipati razmućeno brašno u čorbu, poklopiti i kuvati još 1-2 minuta. Probajte čorbicu i ako želite da vam je ređa samo dodajte vrele vode do željene gustine, pustite da provri i čorba je gotova za posluženje. 

4. Pošto kod mene u kući uvek mora da ima svežeg povrća, nije mi bio problem da ga iskombinujem sa ostalim sastojcima i skuvam, zaista, veoma ukusnu čorbu. Čorba je toliko dobra da će se dopasti i onima koji ne poste. Kada se sipa u tanjir može se dodati malo limunovog soka.

Коментари

Популарни постови