Cvet pogača


 

Potrebno je.

700 g brašna
2 kašičice soli
1 kašika šećera
100 ml jogurta
1 jaje
1 belance
200 ml mleka
100 ml vode
1 kockica svežeg kvasca

Za premazivanje korica:

60 g omekšalog maslaca

Za premazivanje pogače:

1 žumance
1 kašika mleka

Priprema:

1. U toploj mešavini mleka i vode, sa dodatkom jedne kašičice šećera, razmrviti kockicu kvasca, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i šećer i promešati. Napraviti udubljenje na sredini brašna, pa dodati jogurt sobne temperature, jaje, belance i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i mesiti ga oko dva minuta, uz minimalno dodavanje brašna, jer testo treba da ostane mekano. Umešeno testo vratiti u pobrašnjenu vanglicu koju treba prekriti providnom folijom i ostaviti da testo udvostruči svoju zapreminu.

2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, izvući ga rukama u valjkasti oblik i podeliti na pet jednakih delova. Od svakog dela oblikovati jufku. Prekriti jufke kuhinjskom krpom i ostaviti ih 2-3 minuta. Zatim svaku jufku razviti u krug veličine 25 cm. Uzeti prvu jufku i staviti je na pek papir (sa kojim će se testo prebaciti u dublju šerpu), pa je premazati sa omekšalim maslacem. Maslac treba da bude na granici između otopljenog i omekšalog. Sve jufke ređati jednu preko druge i premazivati ih maslacem, s tim što se zadnja jufka ne premazuje. 

3. Poređane korice iseći na osam trouglova (prvo krug iseći na četiri dela, pa svaku četvrtinu testa iseći na pola), ali da 1cm do kraja kruga ostane neisečen. Sada, podići jedan trougao, odvajati svaki listić testa i vraćati ga nazad, uvek ga ravnati prema sledećem trouglu i krajeve podaviti ispod testa. Tako uraditi sa svim trouglovima testa. Formiranu pogaču pomoću pek papira prebaciti u dublju šerpu veličine 28 cm čije su stranice premazane maslacem. Prekriti šerpu kuhinjskom krpom i ostaviti da pogača naraste.

4. Rernu uključiti na 180 stepeni. Naraslu pogaču premazati mešavinom žumanceta i mleka, sredinu koja je u obliku listića posuti susamom i staviti da se peče 25-30 minuta. Pečenu pogaču prebaciti na veću kuhinjsku krpu, umotati je i ostaviti da odstoji 10-15 minuta pre posluženja.



Коментари

Популарни постови