Kornet pogača


 

Potrebno je:

640 g mekog brašna T-400
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
250 ml mleka
1/2 kockice svežeg kvasca
1 kašičica šećera
70 ml jogurta
50 g otopljenog maslaca
1 jaje
1 belance

Za premazivanje korica:

50 g otopljenog maslaca

Za premazivanje pogače:

1 žumance
1 kašika mleka

Priprema:

1. U toplom mleku sa dodatkom kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati kašičicu šećera, so i promešati. Zatim dodati jogurt, otopljeni maslac, jaje, belance i pripremljeni kvasac. Umesiti mekano testo. Prekriti vanglicu sa testom providnom folijom i ostaviti da se testo udvostruči. 

2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i rukama ga izdužiti u oblik valjka. Valjkasti oblik testa podeliti na dva dela, tako da dobijete 2/3 testa + 1/3 testa. Veći deo testa podeliti na osam delova i oblikovati jufkice. Isti postupak uraditi i sa manjim delom testa, podeliti ga na osam delova i oblikovati jufkice. Jufkice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti ih pet minuta. 

2. Dublju šerpu veličine 28 cm obložiti pek papirom. Uzimati veće jufkice i svaku razviti u krug debljine 2 mm. Zatim uzeti prvu razvijenu koricu, premazati otopljenim maslacem levu polovinu kruga, pa krug testa iseći po sredini (od vas) do polovine kruga. Na desnoj strani kruga iseći trake po dužini (gornja granica traka je do polovine isečenog kruga) ali tako da ostane po 0,5 cm do kraja kruga neisečeno. Početi motanjem testa u obliku korneta. Početi od premazanog dela, motati kružno do kraja isečenog dela. Isti postupak uraditi i sa ostalim većim jufkicama. Formirane kornete poređati u šerpu sa širim delom prema stranicama šerpe. 

3. Manje jufkice isto tanko razviti u krugove. Uzeti prvi krug testa, premazati ga maslacem, raseći po sredini (kao i prethodne) i počevši od leve strane motati testo u kornet. Manje kornete staviti tako da uži deo bude u sredinu pogače a šire delove staviti između većih korneta. Pokriti šerpu kuhinjskom krpom i ostaviti pogaču da naraste. 

4. Naraslu pogaču premazati mešavinom žumanceta i mleka (manje kornete sam dva puta premazala), pa krajeve posuti semenkama po želji (ja sam posula ćurekot). Staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni  25-30 minuta. Pečenu pogaču umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti je da odstoji 15-ak minuta pre upotrebe. 

Коментари

Популарни постови