Panettone
Suvo voće:
100 g suvog grožđa
100 h suvih šljiva
100 g suvih smokvi
100 g brusnica
100 ml šerija (ili ruma)
Sastojci za testo:
500 g brašna
140 g šećera
1 kašičica soli
1/2 kockice svežeg kvasca
200 ml mleka
3 jaja
200 g omekšalog maslaca
1 manja pomorandža (korica)
1 manji limun (korica)
1/4 kašičice cimeta u prahu
1/4 kašičice muskatnog oraščića u prahu
Priprema:
1. Suvo voće: Svo suvo voće iseckati na kockice, staviti u odgovarajuću posudu i preliti sa šerijem (ili rumom). Promešati i ostaviti da odstoji oko dva sata sa povremenim mešanjem.
2. Testo: U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer, so, sitno narendanu koricu pomorandže i limuna, cimet u prahu i muskatni oraščić u prahu. Promešati kašikom. Dodati jaja i pripremljeni kvasac. Na mikser staviti nastavke za testo i početi sa mućenjem. Miksati dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Maslac dodavati iz 3-4 puta prethodno iseckan na kockice. Svaki put kada se doda prvo da se dobro umuti da bi se sjedinio sa testom, pa dodavati sledeći maslac. Umućeno testo, koje jako lepljivo, prekriti providnom folijom i ostaviti 1-2 sata da naraste (treba da udvostruči svoju zapreminu). Mom testu je trebalo 1,5 sat da naraste.
3. Pošto trenutno nisam imala papirnu modlu za panetone (a "obavezno" sam morala da isprobam ovaj recept) ja sam šerpici veličine 18cm, dubine 8cm dno obložila pek papirom, pa zatim sa dva sloja pek papira (izmerite koliko vam treba pek papira, pa ga samo preklopite na pola) prekrila stranice ali tako da visina tog papira bude 7 cm iznad šerpice. I tako sam dobila visinu koja mi je bila potrebna za testo.
U naraslo testo iz dva puta dodati natopljeno voće zajedno sa šerijem (ili rumom) i kašikom ga dobro sjediniti sa testom. Zatim testo preručiti u pripremljeni kalup. Preko pek papira prebaciti providnu foliju i ostaviti testo još 50 minuta, da naraste.
4. Rernu uključiti na 190 stepeni. Staviti panetone da se peče oko 50-60 minuta (drveni štapić za roštilj zabosti u sredinu i kada štapić izađe čist testo je pečeno). Ako bude potrebe pri kraju pečenja prekriti površinu peciva da ne bi izgorela, sve zavisi od šporeta.
5. Pečeno pecivo ostaviti u šerpici 10-ak minuta, pa ga pomoću pek papira prebaciti na rešetku da se ohladi. Kada se pecivo potpuno ohladilo skloniti pek papir i prebaciti ga na tacnu za posluženje.
Panettone je predivno slatko pecivo prošarano suvim voćem koje je natopljeno likerom...
Коментари
Постави коментар