Pileća čorbica
Potrebno je:
1/2 kg belog pilećeg mesa
100 g korena peršuna
100 g korena paškanata
100 g korena celera
200 g šargarepe
200 g krompira
1 manja glavica crnog luka
2 veća češnja belog luka
1 l hladne vode
1 kašičica mlevenog bibera
2 kašičice suvog biljnog začina
Još je potrebno:
1 žumance
100 ml pavlake za kuvanje
2 kašike kukuruznog brašna
Priprema:
1. Pileće meso iseckati na kockice. Na kockice iseckati i povrće - koren peršuna, paškanata, celera, šargarepu, krompir, crni i beli luk. Sve iseckane namirnice staviti u dublju šerpu i naliti sa hladnom vodom. Kada provri posuti sa mlevenim biberom i suvim biljnim začinom. Smanjiti temperaturu i na srednjoj temperaturi kuvati čorbicu ( poklopljenu) 35-40 minuta, zavisi od šporeta.
2. Žumance staviti u manju činiju, dodati pavlaku za kuvanje i žicom za mućenje sjediniti. Ubaciti kukuruzno brašno i umutiti da ne ostanu grudvice od brašna. U tankom mlazu sipati u kipuću čorbicu neprekidno mešajući varjačom. Kada čorbica ponovo provri probati da li treba dodati šta od začina. Kuvati čorbicu još 2-3 minuta i skloniti je sa vatre. Poslužiti je sa salatom po želji i domaćim hlebom. Ko voli može u čorbicu, kada se sipa u tanjir, da doda i limunovog soka...
Jednostavna, lagana i veoma ukusna čorbica. Kod mene je uz čorbicu još samo neizostavni deo domaći hleb...
Коментари
Постави коментар