Vanilice
Potrebno je:
250 g omekšale svinjske masti
100 g šećera
sok od 1 manjeg limuna
100 ml jogurta
460 g mekog brašna T-400
Još je potrebno:
džem od kajsija (ili po vašem ukusu)
šećer u prahu
2 kesice vanilinog šećera
Priprema:
1. Svinjsku mast staviti u vanglicu, dodati šećer, sok od limuna i viljuškom sjediniti. Dodati jogurt i promešati da se sjedini sa ostalim sastojcima. Na kraju ubaciti brašno i umesiti testo.
2. Nema potrebe da testo ostavljate u frižider, jer se dobija jako lepo testo koje može odmah da se razvija. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, posuti ga brašnom i razviti koru debljine 0,5cm. Malom čašicom za rakiju ili modlicom vaditi krugove testa za vanilice. Testo razvijati i vaditi vanilice sve dokle ga ima.
3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Vanilice poređati u pleh preko pek papira (meni su izašla dva velika pleha od el. šporeta) i staviti da se peču 10-15 minuta, zavisi od rerne (ja sam ih pekla 12 minuta). Moraju da ostanu bele. Pečene vanilice ostaviti da se ohlade. Po dve ohlađene vanilice spajati džemom i obilno ih uvaljati u mešavinu šećera u prahu i vanilinog šećera.
Ovi prhki kolačići prosto se tope u ustima. Uvek su rado viđena poslastica na porodičnim ručkovima i drugim svečanim okupljanjima. Napravite vanilice po ovo receptu i sigurna sam da ćete i vi uživati u njima.
Коментари
Постави коментар