Cvetna pogača
Potrebno je:
760 g brašna
1 kašika šećera
2 kašičice soli
2 jajeta
1 belance
300 ml mleka
100 ml ulja
1 kockica svežeg kvasca (40g)
Za premazivanje korica:
100 g otopljenog maslaca
Za premazivanje pogače:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema:
1. U toplom mleku sa dodatkom jedne kašičice šećera (uzeti od 1 kašike šećera) razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati ostatak šećera, so i promešati. Zatim napraviti udubljenje na sredini brašna pa dodati jaja, belance, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i uz minimalno dodavanje brašna umesiti mekano, elastično testo. Testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti ga u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste, da udvostruči svoju masu.
2. Dublju šerpu veličine 28cm - 30cm oložiti pek papirom. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, rukama ga izdužiti u valjkasti oblik i podeliti na 14 jednakih delova (podelite prvo na pola, pa svaku polovinu na po sedam delova). Osam isečenih delova samo malo rukom razvući, premazati svaki deo maslacem i formirati osam jufkica. Poređati ih kružno u šerpu. Od pet isečenih delova formirati jufkice i svaku jufkicu razviti u krug veličine 20 cm. Svaku koricu premazati maslacem i ređati ih jednu preko druge. Zadnja korica se ne premazuje. Od naslaganih korica razviti krug veličine 28 cm. Preokrenuti testo, poravnati ivice i iseći ga na osam trouglova. Svaki trougao raseći po sredini pa vrh trougla provući kroz rasečeni deo i izvući ga naviše.
3. Formirane troglove poređati između loptica u šerpi, tako da vrh trouglova bude između loptica a širi deo prema sredini šerpe.
4. Zadnju 14-tu jufku razviti u tanji krug, izvaditi modlicom 9 cvetova a od ostatka napraviti jufkicu i staviti je na sredinu pogače. Na svaku lopticu staviti po jedan cvetić, prekriti šerpu kuhinjskom krpom i ostaviti da pogača naraste 30-40 minuta.
5. Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Naraslu pogaču premazati mešavinom žumanceta i mleka i na sredinu svakog cveta staviti po malo mlevenog maka, kao i oko loptice u sredini pogače. Preko pogače iseckati 40 g maslaca. Staviti da se peče 35 minuta. Pečenu pogaču umotati u veću kuhinjsku krpu, ostaviti je da odstoji 15 minuta pa je izlomiti i poslužiti.
Pogača je veoma ukusna, mekana i pravi je ukras na svakom stolu...
Коментари
Постави коментар