Aromatični hleb


 

Potrebno je:

450 g brašna
300 ml tople vode
1/3 kockice svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
30 ml ulja

Preliv:

50 ml maslinovog ulja
20 g sitno narendanog parmezana
1 kašičica belog luka u granulama
1 kašičica suvog peršuna
1/3 kašičice suvog bosiljka
1/3 kašičice origana
1/3 kašičice majčine dušice
1/3 kašičice suve žalfije
1/2 kašičice soli

Priprema:

1. U toploj vodi sa kašičicom šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Sipati ulje, pripremljeni kvasac i umesiti testo. Na kraju mešenja podići testo rukom i u vanglicu sipati malu kašičicu ulja. Uvaljati testo u ulje, formirati loptasti oblik, prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste, da udvostruči svoju masu.

2. Preliv: U manju činiju sipati maslinovo ulje i dodati sve navedene začine. Promešati dobro. Tepsiju veličine 30 cm obložiti pek papirom. Nauljiti ruke i premesiti naraslo testo. Prebaciti ga u tepsiju i rukama ga razvući kao za pogaču. Pokriti tepsiju kuhinjskom krpom i ostaviti 20 minuta. 

3. Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pomoću dva prsta ispretiskati površinu hleba do dna, prvo po širini, pa po dužini formirajući kvadrate (moji baš i nisu bili kvadrati...).Između ispretiskanog dela sipati kašičicom po malo preliva, pa zatim preliti ceo hleb. Prstima razmazati preliv da bude obuhvaćena cela površina hleba. Staviti hleb da se peče 20-25 minuta. 

4. Pečeni hleb pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti ga u tepsiji pet minuta. Zatim ga prebaciti na rešetku da se prohladi.

 Hleb se lako sprema a neodoljivog je ukusa. Recept sam videla na FB (Stvar ukusa).

Коментари

Популарни постови