Hlepčići sa maslacem


 

Potrebno je:

600 g brašna
200 ml mleka
200 ml vode
1 kašika šećera
1 kašičica soli
20 g svežeg kvasca
30 g otopljenog maslaca

Za premazivanje hlepčića:

1 žumance
1 kašika mleka

Još je potrebno:

100 g maslaca

Priprema:

1. U toploj mešavini mleka i vode dodati šećer, promešati, izmrviti kvasac (ili staviti jednu kesicu suvog kvasca) i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so, otopljeni maslac i pripremljeni kvasac. Umesiti testo. Umešeno testo oblikovati u loptasti oblik i ostaviti u vanglici da naraste (vanglicu prekriti providnom folijom). 

2. Veliki pleh od električnog šporeta obložiti pek papirom. naraslo testo prebaciti na blago pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na 12 jednakih delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu i poređati ih u pripremljeni pleh. Hlepčiće pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta. 

3. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Maslac iseći na 12 tanjih štapića. Narasle hlepčiće premazati mešavinom žumanceta i mleka. Svaku površinu  hlepčića zaseći po dužini i u svaki rasečeni deo staviti po štapić maslaca. Staviti da se peču 20-25 minuta. 

4. Pečene hlepčiće prebaciti na rešetku, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da se malo prohlade pre upotrebe (ako izdržite...).

Savršeno mekani hlepčići, sa divnim mirisom maslaca pridobiće vas već pri prvom zalogaju...


Коментари

Популарни постови